Autor: Mariliis Pinn • 16. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide TOPi võidu kindlustas Peterburi ehitusturg

Värske Äripäeva ehitusmaterjalitootjate TOPi esikoha pälvis raud- ja pingebetoontooteid valmistav Betoneks AS, millel on ka tehas Peterburis.

Betoneks ASi tegevdirektor Rene Veigel palus kindlasti silmas pidada asjaolu, et 2013. aasta andmed, mille alusel on nende ettevõtte tulemused Eesti taustsüsteemis head, on konsolideeritud. See tähendab, et nad kajastavad ka nende Peterburi tütarfirma tulemusi.

“Meie Peterburi tütarfirma on kaks korda suurema käibega, kui meie Eesti müük. 2013. aastal tekkis Peterburis äkki buumilaadne nõudlus paneelide järele, see tõi meile seal käibe kasvu 48% võrra. Ainuüksi Eestis tegutsedes selliseid näitajaid ei saa,” rääkis Ehitusele Betoneks ASi üks omanik Mati Ivask.

Küsimusele, kuidas on tänane poliitiline olukord Venemaal nende tegevust mõjutanud, vastas Ivask ettevaatlikult, et kasv jätkub veel ka praegu. “Tänavu kaheksa kuuga oleme teinud juba sama suure käibe kui mullu terve aastaga - isegi veidi rohkem,” märkis ta.

“Peterburi turul on toimunud paneelehituse uuestisünd - paneelehitus oli Peterburis üsna pikalt ja seda tänu nõukogude aja halvale kvaliteedile põlatud. Mindi üle monoliidile, aga nüüd on avastatud uuesti paneelid, mis on kõrge kvaliteediga ja täiesti uus tase. Ka meie hind on konkurentsivõimeline ja meie oleme väikse tegijana väga paindlikud,” rääkis omanik.

Pärimise peale, et kuidas nad Peterburis käituvad, kas hoiavad saladuses infot, et nende firmal on Eesti omanikud, vastas Ivask, et nad tegutsevad tõesti väga tagasihoidlikult. “Meie tellijad muidugi teavad, et me oleme Eesti firma,” lisas ta.

Betoneks ASi tütarfirma OOO Betoneks Sankt-Peterburg alustas tegevust 2005. aastal.

Betoneksi tehas asub Peterburi eeslinnas Kolpinos. “Ka meie vedasime kunagi oma toodangut üle piiri ja sellega oli raskusi. Kes ikka Venemaal tõsisemalt tegutseda tahab, sellel tuleb sinna tehas rajada,” kommenteeris Ivask.

Ivask lisas siiski, et Betoneksil õnnestus ka 2013. aastal ka kasvatada Eesti müüki - pärast päris sügavat langust. “2007. aasta tipptasemest kukkus meie käive üle kuue korra, kõige madalam seis oli 2010. aastal. 2013.aastaks oleme kolme aastaga tagasi saanud müügi kasvu kolm korda,” tõstis omanik esile ka raskeid aegu ettevõttes. Käesoleva aasta käibe kohta Eestis märkis Ivask, et ka praegu on käibekasv olnud korralik – ligi 20%. Toorainehind ikka tasapisi vaid kasvab. “Aga kõige enam mõjutab ettevõtte kasumipoolt ikka tööjõukulu, millel on pidev surve kasvule,” lisas ta.

2015. aastalt ootab Ivask samuti mõõdukat nõudluse kasvu, kui just selle poliitilise olukorraga ida poolt midagi väga hullu ei juhtu. “Intressid on rekordmadalad ja vähemalt Tallinnas on ikka elamispindu juurde vaja,” märkis Ivask.

Vaata täispikka TOPi Äripäeva uudisteportaalist.

TASUB TEADA

Äripäeva TOPid http://agent.aripaev.ee

- 2014. aasta sügisel ilmuvad edetabelid on koostatud 2013. aasta majandusnäitajate põhjal. Tänavu II poolaastal ilmub 70 Äripäeva edetabelit- koondedetabel selgub kuue majandusnäitaja – käive 2013, ärikasum 2013, käibe ja kasumi kasv 2013. aastal, rentaablus ning varade tootlikkus - põhjal- kõiki Äripäeva edetabeleid saab töödeldaval kujul ja andmetega osta Äripäeva infopangast Agent

Edetabel ilmub 15. septembri kuukirjas Ehitus. Lisaks edukamatele ehitusmaterjalitootatele saab ajakirjast lugeda, millega teenivad sektori edukamad käivet juurde ning kuidas tekivad uued tooteideed.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785