Autor: Birjo Must • 8. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordeconi käive langes, kuid kasumlikkus kasvas

Nordeconi käive kukkus teises kvartalis veidi enam kui 9%, kuid ettevõte suutis kasvatada ärikasumit kümnendiku võrra. 

Nordeconi käive oli teises kvartalis 43,9 miljonit eurot, mis on 9,3% vähem kui aasta eest samal ajal. Ettevõtte ärikasum aga kasvas 11,9%, 1,67 miljonile eurole.

„Kasumi teenisime peamiselt teises kvartalis, mil puudusid aasta algusele iseloomulikud tulemust negatiivselt mõjutavad ilmastikutingimused ning tehnoloogilise pausiga seotud püsikulud,“ ütles Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink.

Tema sõnul oli oluliselt paranenud põhitegevuse tulemuse põhjuseks keskendumine eelkõige tulemusele, mitte niivõrd mahule.

Ehitusfirma esimese poolaasta müügitulu oli 67,44 miljonit eurot ja see langes eelmise perioodiga võrreldes 11%. Brutokasum oli 4,2 miljonit eurot, mis on 1 miljoni võrra enam kui aasta eest.

Vingi sõnul põhjustas müügitulu languse eelkõige asjaolu, et erinevalt tänasest oli aasta tagasi kontsernil pooleli kolm suurt teedeehituse projekti kogumahus umbes 70 miljonit eurot. „Samuti oli aasta tagasi töös märgatavalt suuremas mahus teisi ELi struktuurifondide toetatud insenertehnilisi objekte, mille osakaalu vähenemisele oleme juhtinud tähelepanu juba möödunud perioodidel,“ sõnas Vink.

Esimese poolaasta ärikasum oli 1,5 miljonit eurot võrreldes aastataguse 0,95 miljoniga. Kulumiga korrigeeritud rahavooline ärikasum (EBITDA) moodustas 2,46 miljonit tuhat eurot ja puhaskasum 0,45 miljonit eurot. Möödunud aastal samal ajal oli puhaskasum 0,8 miljonit eurot.

Juhi sõnul on konkurents kõikides ehitusturu valdkondades tihe. „Taas on suurenenud keskmine ehitushangetel osalejate arv ning odavaima hinnaga võitnud pakkumiste suured erinevused keskmistest,“ märkis Vink, kelle sõnul sarnaneb olukord mõneti 2009. aastaga, kui väheneva nõudluse ootuses hakkasid ehitushinnad kiiresti langema, viies kaasa ka paljude sisendite hinnad.

„Olulise erinevusena ei ole hetkel sisendite hindades massiivset langust näha ning sellele pakkumisfaasis panustavatele ettevõtetele võivad lepingud lõppeda probleemidega. Konkurentsi avaldatav surve ehitushindadele ja seeläbi kasumile on aga tuntav,“ lisas ta.

Kontserni investeerimistegevuse rahavood ulatusid esimesel poolaastal 0,6 miljoni euroni ja üldhalduskulud olid 2,47 miljonit eurot, kasvades aastaga 6%.

Nordecon AS on 1989. aastal asutatud Eesti juhtivaid ehitusettevõtteid. Alates 2006. aasta maist on Nordecon noteeritud NASDAQ OMX Tallinna börsil. Kontserni kuulub lisaks emaettevõttele üle 10 tütarettevõtte. Kontserni konsolideeritud müügitulu oli 2013. majandusaastal ligi 174 miljonit eurot ja puhaskasum 4,6 miljonit eurot. Kontsern annab tööd üle 700 inimesele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785