8. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko kasvatas puhaskasumit mullusega võrreldes 60%

Merko Ehituse teise kvartali müügitulu ulatus 64,8 miljoni ning 6 kuu oma 113,7 miljoni euroni. Kuue kuu arvestuses kasvas väljaspool Eestit teenitud müügitulude osakaal ligi 31%ni.

Suur kasv kinnisvara arenduste müügitulust

Vähenenud ehitusmahte insener- ja teedeehitussegmendis on kompenseerinud üldehituse ning kinnisvaraarenduse projektid. Kinnisvaraarenduse valdkonna müügitulu on võrreldes eelmise aasta kuue kuuga suurenenud 77% ning moodustab üle 18% kontserni müügituludest. Merko Ehituse teise kvartali puhaskasum oli 3,6 ning 6 kuu oma 4,4 miljonit eurot.

Tulu väljastpool Eestit

„Arvestades nõrka ehitusturu seisu peatöövõtjate jaoks, võib kvartali tulemustega rahule jääda. Meil on hea meel, et oleme suutnud kasvatada väljastpoolt Eestit teenitud müügitulu osakaalu enam kui 30%ni. Müügitulu langus insenerehituse ja teedeehituse segmendis on oodatult tingitud riiklike tellimuste vähenemisest, mida oleme suutnud kompenseerida üldehitussegmendi ja kinnisvaraarenduse osakaalu suurendamise ning tellimuste mahu kasvatamisega Lätis ja Leedus,“ ütles AS Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

Merko hoidub hinnpakkumuste rallist

Andres Trinki sõnul ei saa aga rahule jääda uute lepingute väikese mahuga ning seda eriti Eestis.

„Ühtepidi on tegemist ootuspärase trendiga, ent tuleb arvesse võtta, et uute tellimuste langus võib mõjutada 2015. aasta ehitusmahtusid. Loodetavasti on see ajutise iseloomuga. Lepingute mahu langus peegeldab teatud määral ehitusturu olukorda, kus peatöövõtjatele on tervikuna vähe tellimusi ning tehakse väga agressiivseid hinnapakkumisi, millega meie kaasa pole läinud," rääkis Trink. 

"Otsime jätkuvalt võimalusi efektiivsuse parandamiseks aktiivsema kulujälgimise ning tütarettevõtete tegevuste konsolideerimise kaudu. Meie eesmärk on saavutada tellija jaoks parim lõpptulemus ja kvaliteet, panustada senisest enam tööohutusse ning käituda vastutustundlikult töötajate, koostööpartnerite ja alltöövõtjatega. Samuti peame oluliseks, et ehitussektor tervikuna töötaks maksude laekumise parandamise nimel,“ lisas ta Trink.

Investeeringud kortermajade ehitusse

„Jätkuvalt hea positsioon on meil uute korterite turul kõigis kolmes Balti riigi pealinnas, kus jätkame investeerimist uutesse arendusprojektidesse. Tänavu oleme kavandanud suurusjärgus 45-50 miljoni euro suurust investeeringut nii varem alustatud töösolevatesse projektidesse kui tänavu käivitavatesse uutesse arendusprojektidesse,“ lisas Trink.

Kontserni 2014. aasta kuue kuu müügitulu oli 113,7 mln eurot, mis on samal tasemel eelmise aasta sama perioodiga. Teise kvartali müügitulu oli 64,8 mln eurot (2013: 65,9 mln eurot). Väljaspool Eestit teenitud 6 kuu müügitulude osakaal on kasvanud 30,7%ni (2013: 18,4%). Tänavuse kuue kuu puhaskasum oli 4,4 mln eurot (2013: 4,0 mln eurot) ning teise kvartali oma 3,6 mln eurot (2013: 2,3 mln eurot). Kuue kuu brutomarginaal oli 8,9%, mida oleme suutnud hoida võrreldes eelmise aasta sama perioodiga (2013: 8,6%).

Teises kvartalis sõlmisid kontserni ettevõtted uusi lepinguid kogumahus 21,7 miljonit ning kuue kuu jooksul 70,3 miljonit eurot, seisuga 30. juuni 2014 oli kontserni teostamata tööde jääk 191,6 miljonit eurot. Lepingute portfellis ei kajasta kontsern omaarenduslikke elamuehitusprojekte ning kinnisvarainvesteeringute arendamisega kaasnevaid töid.

Tänavu kuue kuu jooksul müüs Merko 

- I kvartalis 198 korterit kogumaksumusega 18,6 miljonit eurot 

- II kvartalis 99 korterit kogumaksumusega 9,6 miljonit eurot- kuue kuu kui teise kvartali kinnisvaraarenduse valdkonna müügitulud kasvasid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga I kvartalis 77,0%, II kvartalis100,3%- Kuue kuu seisuga on kinnisvaraarenduse valdkonna müügitulude osakaal kasvanud 77,1% võrra, moodustades 18,2% kontserni müügituludest.

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785