25. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: esmaesitlus Balti riikides

Raketissüsteemide poole pealt on Tartu ringtee kõige suuremaks väljakutseks Emajõele sildade ehitamine. Dokale tõid selle projekti aastakümnete jooksul kogunenud raketissüsteemide ehitamise kogemused. 

Tartus, umbes 100 000 elanikuga Eesti suuruselt teises linnas ja selle ümbruses pidevalt suurenev liiklusmaht nõuab uusi lähenemisi – kõnealusel juhul uut teedevõrgustikku, mis hoiaks linnaliikluse käigus. Selle teedeehituse projekti puhul esines mitmeid topograafilisi takistusi, milledest peamine oli kahtlemata Emajõe ületamine. Selle probleemi lahendamiseks kontakteerus peatöövõtja K-MOST AS taas Austria raketissüsteemide ekspertide, ettevõttega Doka, millega on juba palju aastaid koostööd tehtud. Doka inseneride vastus sellele väljakutsele oli esmaesitlus Balti riikides. 

Uus ehitatav Tartu sild saab olema kokku 400 m pikk ja 15.5 m lai. Enamuse raketistöödest saab teostada kaldapealse kokkupressitud aluspinnasel kandvatel tugitornidel Staxo 100. Aga kuna jõge ennast ei ole võimalik paisuga tõkestada ega kõrvale suunata, siis ei saa ehitist kogu ulatuses toestada. Seega esitletakse ühes Balti riigis esimest korda Doka kõrgtehnoloogilist konsooltalasid koostavat liikuvat seadet, millega liigutatakse silla 55-meetrine keskmine osa üle vee.

Betoonelemendid on 5.1 m pikad. Doka raketissüsteemide instruktorid viibisid kohapeal, koordineerides seadme paigaldamist ja õpetades kohapealsele meeskonnale vastavaid protseduure. Raketissüsteemide ekspert viibis kohapeal ka konsooltalasid koostava liikuva seadme töö esimesel katsel, et veenduda tegevuse sujuvuses.

Teisest betoonelemendist alates sai kohapealne meeskond edasiliikumise protsessiga hakkama täiendava abita. Konsooltalasid koostav liikuv seade on kohapeal ainult väga lühikest aega, seega sobib projekti omanikule Doka kontserni rentimise mudel. Raketissüsteemi ostmise asemel see lihtsalt renditakse vajalikuks perioodiks. Raketissüsteemi kasutamise eest tasumise arvestus käib päeva kaupa ning seadmed tagastatakse kohe kui töö on tehtud. 

Dokal on Eestis filiaal, seega olid raketissüsteemide insenerid küsimustele vastamiseks alati olemas. Lisaks võimaldas suhtlus kohalikus keeles tervet ehitusmeeskonda tehniliselt koolitada. See suur infrastruktuuri projekt viiakse ajakava kohaselt lõpule 2015. aasta lõpuks.

Doka on maailma juhtiv ettevõte ehitussektori kõikide alade raketissüsteemide tehnoloogia arendamises, tootmises ja levitamises. Doka kontsernil on rohkem kui 70 riigis enam kui 160 müügi- ja logisitikarajatisi, mis pakuvad väga tõhusat seadmete levitamise võrgustikku, tagades, et nii seadmeid kui tehnilist tuge pakutakse kiirelt ja professionaalselt. Umdasch kontserni kuuluva ettevõttena annab Doka kontsern tööd rohkem kui 6000 inimesele üle maailma.

Selle artikli avaldamist toetas Doka Eesti OÜ.

Doka konsooltalasid koostavat liikuvat seadet kasutatakse Balti riikides esimest korda just Tartu silla ehitamisel.
Foto: Doka Eesti

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785