7. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Betooniühing andis välja betoonkonstruktsioonide arvutamise raamatu 

Eesti Betooniühing ja Tallinna Tehnikaülikool andsid koostöös välja Vello Otsmaa raamatu „Betoonkonstruktsioonide arvutamine”, mis võtab kokku tänased teadmised betoonkonstruktsioonide arvutamise alal.

Raamatus on esitatud betoonkonstruktsioonide arvutuseeskirjad ja peamised konstrueerimisnõuded ning nendele vastavad arvutusnäited. Esitatud materjal on kasutatav ka ehitusalasel täiendõppel ja ekspertiiside koostamisel.

„Meil on hea meel, et oleme Betooniühinguga saanud õla alla panna sellise kapitaalse raamatu sündimisele,” ütles Eesti Betooniühingu juhatuse esimees Kalle Suitslepp. „Betooniühing on aastate jooksul välja andnud mitmeid betoonialaseid juhendmaterjale, vastne teos on sellele nimestikule väärikaks täienduseks,” sõnas Suitslepp.

Praktilises projekteerimistöös on raamat insenerile abiks raud- ja pingebetoonkonstruktsioonide ning nende elementide sisumõistval arvutamisel.

 Raamatu on koostanud Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud Vello Otsmaa, kes enam kui 50 aastat on tegelenud betooni ja raudbetooni teooria ja praktikaga ning betooniala saladuste edasiandmisega tudengitele.

Otsmaa on konsulteerinud raudbetoonkonstruktsioonide projekteerimist ja ehitamist, juhtinud vastutusrikaste ehitiste katsetamist. Tema koostatud on projekteerimisnormide eelnõu, mille alusel kehtestati esimene raudbetoonkonstruktsioonide projekteerimise Eesti standard. Otsmaa on tõlkinud kehtivad Euroopa betoonkonstruktsioonide projekteerimisstandardid ning koostanud nendele Eesti rahvuslikud lisad.  Vello Otsmaa on ka Eesti Betooniühingu auliige.Raamatu kaasautorid: Johannes Pello ja Kaido Sooru.

Toimetanud Tiit Masso ja kirjastus „Ehitame”. Fotod: Tiit Veermäe ja Raivo Tiikmaa.Kujundanud: Anne Perema. Raamatuga kaasas on CD-ketas arvutusprogrammiga „Normaallõike kandevõime diagrammid”, koostanud Vello Otsmaa ja Kaido Sooru.Raamatu tiraažiks on 500 eksemplari. Raamatu kirjastasid Eesti Betooniühing ja Tallinna Tehnikaülikool.Raamatu väljaandmist toetasid Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning Sihtasutus Archimedes. Eesti Betooniühing (asut. 2004. a.)  on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 48 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785