28. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Purustaja hea aasta

Viimase aasta viis kõige olulisemat ja suuremat lammutusobjekti Eestis usaldati Kaubandus-Tööstuskoja ja Tööandjate Keskliidu konkurentsivõime edetabelis ehitusettevõtete seas 2012. aastal viiendale kohale tulnud Purustaja OÜle.

„Oleme viimase aasta jooksul teinud hästi mitu vastutusrikast objekti, võib isegi öelda, et kõik suured objektid, mis Eestis teha on olnud, on Purustajale tulnud,“ rääkis ettevõtte juht Kuido Kaskla. Tema sõnul on iga eelnev töö kaasa aidanud järgmise saamisele.

„Tänu sellele, et lammutasime Gonsiori ja Kreutzwaldi tänava nurgal asuva Park hotelli, saime me endale Tartu vana kaubamaja lammutamise jne. Oleme iga meile usaldatud töö eelmisega välja teeninud.“

Lisaks Park hotellile ja Tartu vanale kaubamajale kuulub Purustaja viimase aasta suuremate objektide nimistusse ka 2013. aasta jaanuaris Euroopa Liidu keskkonnanõuete tõttu suletud ja Viru Keemia Grupi tütarettevõttele kuulunud Ahtme soojuselektrijaam, aga ka 1965. aastal tegevust alustanud Viru kaevandus ja Dvigateli vana tootmishoone Tallinnas, Ülemiste piirkonnas.

Kui enamjaolt töötab Purustaja lammutusobjektidel üks-kaks lammutamisekskavaatorit, siis Viru kaevanduse puhul läheb selle suuruse tõttu vaja nelja, kohati isegi viit masinat ning ühte kivipurustamissõlme. Purustaja ülesandeks on likvideerida kaevanduse rikastamiskompleks, abihooned ja kontor.

Tööd lõppevad territooriumi heakorrastamisega selle aasta augustis. Viru kaevanduse lammutamine on märgilise tähendusega ka seetõttu, et kaevanduse sulgemisega lõppes Eesti kaevandusajaloos periood, mil maavara transporditi maa alt välja rööbastel ning kaevureid vedas ainulaadne köisraudtee.

Tallinna kesklinnas asunud Reval Park Hotel & Casino lammutustööd algasid mullu 22. novembril, kui Olympic Entertainment Groupi nõukogu esimees Armin Karu majale pidulikult esimese hoobi andis. Lammutamistööde käigus transporditi objektilt ära ligi 12 000 tonni ehitusjäätmeid ning anti üle ehitusplats ligi 13 000 m3 suuruse vundamendiaugu rajamiseks.

Park hotell oli Kaskla sõnul väga huvitav objekt juba seetõttu, et tiheda liiklusega tänava ääres tuli lammutada 26 meetrit seina, ilma, et see linnaelanikke liigselt häiriks. Lammutusperiood kestis 16 päeva, mis on sellise tükk-haaval lammutamise korral üsna kiire aeg. „Võrdluseks võib tuua Viru kaevanduse rikastusvabriku hoone lammutamise, millele Purustajal kulus vaid kaks päeva. Peamine kiirust lisav asjaolu lammutamisel oli see, et objekt ei asunud tiheda liiklusega tänava ääres nagu Park hotell,“ selgitas Purustaja juht.

Selle aasta veebruarist aprillini lammutatakse Tartus südalinnas asuva Tartu vana kaubamaja hoonet. Lammutamistööde käigus viiakse objektilt ära ligi 10 000 tonni ehitusjäätmeid ning valmistatakse plats ette sinna kerkima hakkava äri- ja meelelahutus ning kaubanduskompleksi rajamiseks. Aprillis alustas ettevõte Dvigateli vana tootmishoone lammutamisega Suur-Sõjamäe tänava ääres.

Purustaja OÜ on Läämenere regioonis lammutusteenuseid pakkuv ettevõte, kes teostab töid spetsiifilisest üksikteenusest kompleksse täislammutuseni välja. Ettevõttes töötab 15 töötajat ning 2013. aasta realiseerimise netokäibeks kujunes 3,5 miljonit eurot. Purustaja OÜ kontserniettevõte PurkuPro Oy tegeleb lammutamis- ja kivipurustamisteenuste osutamisega Soomes.

Selle artikli ilmumist toetas:

Purustaja OÜTel 17127[email protected]

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785