3. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Garantii ETÜ 2013 alusel

 ETÜ 2013 regulatsioon ei lahenda paraku kõiki garantiiga seotud praktikas esinevaid vaidluskohti, mistõttu tasub kaaluda kõnealuste sätete täpsustamist töövõtulepingu eritingimustes, kirjutab Adokaadibüroo VARUL advokaat Kadriann Habakukk

Töövõtugarantii olemusest

Ehitustöövõtulepingute sõlmimisel on tavapärane, et töövõtja annab tellijale garantii tellija poolt või korraldusel tehtud töödele. Sellise töövõtugarantii sisuks on töövõtja kohustus kõrvaldada vastavalt garantiitingimustele garantiiperioodi jooksul ilmnenud töö lepingutingimustele mittevastavused. 

 

Vaidluste vältimiseks on juba töövõtulepingu sõlmimisel mõistlik määrata garantiitingimused võimalikult täpselt.

Garantiiaeg

Garantii kestuse osas lähtutakse ETÜ 2013-s minimaalsest ehitusseadusega nõutavast garantiist: ehitustöödele laieneb 24 kuu pikkune garantii ning ehitisse paigaldatud seadmetele 6 kuu pikkune garantii.  Ehkki 24 kuu pikkune garantiiperiood on praktikas väga tavapärane, pakuvad töövõtjad üha enam töödele ka pikemaid garantiisid. Garantii kestus on igal juhul küsimus, mida tuleks töövõtulepingu sõlmimisel kaaluda – sõltuvalt objektist võib olla mõistlik ka pikema garantii andmine. 

Garantiiaeg algab ETÜ 2013 kohaselt ehitamise lõppemise päevale järgnevast päevast. Ehitamise lõpetamise päevaks loetakse kuupäeva, mil pooled allkirjastasid täitmisakti. ETÜ täpsustab garantiiaja algust nende olukordade jaoks, mil töö antakse üle põhilises kasutusvalmiduses (garantiiaeg algab kasutusvalmiduse akti allkirjastamise päevast) ning kui üle antakse vaegtööd (garantiiaeg algab täitmisakti allkirjastamisele järgnevast päevast). 

Garantiipuudusele tuginemine ja töövõtja vastutus

ETÜ 2013 näeb ette kohustuse viia garantiiperioodil vähemalt üks kord aastas läbi garantiiülevaatus. Tellija soovil võib ülevaatusi korraldada ka sagedamini. Kokkulepe garantiiülevaatuste korraldamise kohta garantiiperioodil on mõistlik  just tellija ja töövõtja vaheliste võimalike vaidluste ärahoidmise seisukohalt – ühine ehitise võimalike puuduste ülevaatamine annab mõlemale poolele võimaluse olukorraga tutvumiseks ning seejärel omavahelise konsensuse saavutamiseks. 

ETÜ 2013 ei ole aga üheselt mõistetav küsimuses, kas garantiipuudusele tuginemiseks tuleb tellijal alati korraldada garantiiülevaatus või võib tellija garantiitööde tegemist nõuda ka ilma garantiiülevaatust kokku kutsumata töövõtjat puudusest teavitades. Samuti ei ole selge, millise aja jooksul alates puuduse avastamisest peab tellija garantiiülevaatuse korraldamise teate töövõtjale edastama. ETÜ 2013 ei näe ette garantiipuudusest teavitamise kohustust ega korda.

Garantiiülevaatuse kokkukutsumine (mille teade tuleb ETÜ 2013 kohaselt tellijal töövõtjale edastada 10 tööpäeva ette ning millele järgnevalt on töövõtjal omakorda õigus pakkuda uus aeg 10 päeva jooksul tellijalt teate saamisest) ei ole puudusele tuginemiseks sobiv meede olukorras, kus puuduse olemasolu võib tuua kaasa ajas üha suureneva kahju. Sellisest puudusest tuleks tellijal töövõtjat igal juhul teavitada viivitamatult või peaks leping nägema ette regulatsiooni, kuidas kahju suurenemine peatatakse.

ETÜ 2013 kohaselt on selliste garantiipuuduste korral, mis on tekitanud avariiolukorra, töövõtjal kohustus tagada ajutiselt toimiv lahendus kolme tööpäeva jooksul, kuid reguleeritud ei ole, alates millest selline tähtaeg kulgema hakkab. Tähtaja kulgema hakkamine alates garantiiülevaatuse toimumisest ei ole kahju suurenemise vältimiseks kindlasti sobiv meede, sest garantiiülevaatus võib ETÜ 2013 kohaselt toimuda kuni 10 päeva pärast tellija vastavasisulise soovi avaldamist, kusjuures ETÜ 2013 ei sätesta tellija kohustust garantiipuudusest koheselt teavitamiseks.

Lisaks tuleb tellijal arvestada, et säilitamaks garantiinõude kõrval ka muude lepinguliste õiguskaitsevahendite kasutamise võimalust tuleks võlaõigusseadusest tulenevalt ehitise puuduse ilmnemisel töövõtjat sellest alati teavitada viivitamatult (sõltumata võimalikust hilisemast garantiiülevaatuse korraldamisest). 

Töövõtjal tuleks ETÜ 2013 kohaldamisel arvestada, et juhul, kui töövõtja määratud garantiiülevaatusel ei osale, on tellijal õigus ülevaatuse protokoll allkirjastada ühepoolselt ning protokollis sätestatu täitmine on töövõtjale kohustuslik. Ehkki viidatud säte on töövõtjaid koostööle distsiplineeriv, võib selline karm tagajärg anda tellijale võimaluse märkida protokolli garantiipuudusena pahatahtlikult suvalisi töid.  

Garantiitööde tegemise tähtajad

Praktikas on tavapärased vaidlused selle üle, millise aja jooksul on töövõtja kohustatud garantiipuuduse kõrvaldama. ETÜ 2013 regulatsiooniga on seda küsimust püütud küll täpsustada, ent lahendus ei pruugi praktika vajadusi silmas pidades piisav olla. ETÜ 2013 p 5.1.3 näeb ette kohustuse puuduse kõrvaldamiseks mõistliku aja jooksul, p 5.3.1 kohaselt tuleb puudus, mis on tekitanud avariiolukorra, kõrvaldada samuti mõistliku aja jooksul, ehitise kasutamisega seotud mitteolulised puudused kõrvaldatakse p 5.3.2 kohaselt aga pärast garantiiülevaatust poolte kokkulepitud ajal.

Selliselt näeb ETÜ 2013 ette garantiipuuduste liigitamise n-ö tavapärasteks puudusteks, mis tuleb kõrvaldada mõistliku aja jooksul, ning lisaks veel avariiolukorra tinginud puudusteks ning mitteolulisteks puudusteks. ETÜ 2013 ei täpsusta aga, milles seisnevad ehitise kasutamisega seotud mitteolulised puudused ja kuidas neid eristada muudest puudustest. Samuti ei reguleeri ETÜ 2013 seda, millal kõrvaldatakse puudused, kui pooled nende kõrvaldamise aja suhtes kokkuleppele ei jõua, ega sedagi, millal hakkab puuduste kõrvaldamise „mõistliku aeg“ kulgema. Nimetatud küsimusi tasuks lepingu eritingimustes täpsustada, nähes ette konkreetsed tähtajad puuduste kõrvaldamiseks ja määratledes, millisest hetkest nimetatud tähtajad kulgema hakkavad.  

Autor: Kadriann Habakukk

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785