1. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn viib teed unikaalsele kvaliteeditasemele

Pealinna tänavad on muutunud kevade tulekuga teekatte pealmise pinna külmakahjustuste tõttu võrreldes varasemate aastatega veelgi enam auklikumaks. Seoses sellega leiti nüüd võimalus, kuidas kiirendatud korras viia kõik Tallinna teed ühtsemale kvaliteedi tasemele.

Soomes viidi eelmisel aastal Pohjois tiekattenenrakennuksen yliopisto (Põhja Teedetehnoloogia Ülikool – toim)  poolt läbi uuring, kus keskenduti teede hoolduse kuludele, uuriti teede kestvust, koormustaluvusi ja teehooldusele kuluvaid ressursse. Tulemustes seisis, et paljud teed, millel on kallis asfalt- või graniitkate, kuid madala koormusega, on mõistlik viia madalamale kvaliteeditasemele, et hoida kokku teehooldusele kuluvaid summasid.  Uuringu tulemused näitavad, et kvaliteetne kruusakattega tee kestab kauem ning vajab minimaalset hooldust. See tähendab ka tunduvalt madalamaid hoolduskulusid teeomanikele sh omavalitsustele ja riigile.

Sellest uuringust innustatuna otsustas Tallinna linnavalitsus, et alates aprillist hakatakse eranditult kõiki pealinna tänavaid üles freesima ning varasema asfaltkattega teede asemel saab olema kõikidel tänavatel kruusakate.

„Meil ei ole põhjust kahelda soomlaste poolt läbiviidud uuringu tulemustest,“ märkis pealinna teedetalituse spetsialist Teet Katma.

„Palju on räägitud, et eestlased soovivad sama kvaliteediga teid nagu Soomes. Otsustasime nüüd selle ka Põhja Soome eeskujul ellu viia. On ju neilgi seal sama rasked ilmastikuolud, kui meil. Lisaks on alanud ka Tallinna trammiteede remont ja on sobiv aeg töid ühendada,“ lisas Katma.

Teetööd algavad 1. aprilli südaööst ja tööde tähtaeg on 1. juuni. Uus teede kvaliteedinorm kehtib ka kõikidele Tallinna piires asuvatele erateedele, mille puhul kontrollib erateede omanikele kehtestatud uute teenormide standardi täitmist Munitsipaalpolitsei.

Teehooldusest säästetav raha suunatakse juba 1. juunil algavate teetööde lindilõikamise tseremooniate läbiviimiseks ning lindihoidjate värbamiseks. Sellest ülejäänud rahasumma suunatakse Šveitsi pangas registreeritud Eesti poliitikafondi.

Uudis on ilmunud 1. aprillil.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785