Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 1. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Mira ehitusplaat võimaldab kordumatut disaini ja lahendusi niisketesse ruumidesse

Mira XPS mitmekülgne ning niiskuskindel ehitusplaat sobib nii pesuruumide kui ka olmeruumide põrandatele ja seintele, on analoogse kasutusega kipsplaatidest kergemad, niiskusele vastupidavamad ja oluliselt lihtsamalt töödeldavad.

Ehitusplaadi sisuks on veekindel ekstrudeeritud polüstüreen (XPS), mis on mõlemalt poolt kaetud leelisekindla võrgu ning mördikihiga. See teeb plaadi eriliselt kergeks ja samas jäigaks aluspinnaks keraamilistele plaatidele.

Mira XPS pole ainult turvaline ning veekindel ehitusplaat eri paksustes, vaid tänapäevane materjal kordumatu disainiga vannitubade, duširuumide ja muude märgade ruumide ehitamiseks,“ ütleb Kristjan Pärnamägi Mira Ehitusmaterjalid OÜ-st.

„Mira XPS plaadil on traditsiooniliste kuivkrohvplaatide ees rida eeliseid: kergus, lihtne töödeldavus, vastupidavus niiskusele märgades ruumides, võimalus luua kaarjaid pindu ning ehitada plaatidest erinevaid karniise, riiuleid, valamu ning vanni ümbrusi jms. Plaat ei hallita ja on heade isolatsiooniomadustega,“ tutvustab Pärnamägi.

Tänu niiskuskindlusele sobib XPS plaat iseäranis just märgadeses ruumidesse. XPS plaati on saada eri paksustes. Õhemad plaadid on  aluspinna ebatasasuse korrigeerimiseks, paksemad plaadid sobivad kasutamiseks nii karkassil kui ka iseseisvate konstruktsioonidena.

XPS plaat on niiskuskindel, seepärast soovitatakse 12,5 ja 20 mm paksuseid plaate kasutada märgades ruumides seinade ehitamiseks. 30 mm plaadist on hõlbus ehitada vanni- või torukasti, 50 mm ja paksemad plaadid sobivad kergete, ilma karkassita ning soojustatud vaheseinade ja sirmide tegemiseks. XPS plaat on kerge, seda on hõlbus transportida, lõigata ja paigaldada. Lõikamiseks sobib terav vaibanuga, paksemaid plaate on hea lõigata peene hambaga käsisaega.

Mira XPS plaati võib paigaldada otse puidust või metallist karkassile nagu ka täiskiviseinale. Plaat sobib ideaalselt nii betoon- kui ka puitpõranda katteks ning on lihtsaim viis niiskes ruumis kergete riiulite, pinkide, dušisirmide ja vaheseinte ehitamiseks. Kuna plaat on saadaval ka piki- ja ristisuunaliste sisselõigetega, võimaldab see ehitada väga hõlpsalt ka kauneid kaarjaid pindu.

EPS kergbetoon 360 on sobivam jäikade põrandate valamiseks ka puitmajades

Märja ruumi põrandasse tuleb mahutada torustik ja tänapäeval ka põrandaküte, mille tõhususe jaoks peaks selle all olema ka soojusisolatsiooni kiht. Märgades ruumides kasutatakse põrandakattena sageli keraamilist plaati, mis eeldab jäika aluspinda.

Lisaks peab märjas ruumis olema põrandal kalle, mis omakorda tõstab põrandapinda. Vanade põrandate remondil tekivad seetõttu eri ruumide vahel eri tasapinnad ning astmed. Selleks vältimiseks on Pärnamägi sõnul uus nutikas lahendus mira EPS kergbetoon 360, mis on tavabetooniga võrreldes oluliselt kergem, töötab sammumüra- ja soojusisolatsioonina ning on hästi töödeldav ja käsitletav.

EPS kergbetoon võimaldab katta torud-kaablid ja anda oma kerguse juures puitpõrandale plaatimiseks piisava jäikuse ning kalde, ilma et põrandapind liialt tõuseks. EPS kergbetooniga saab ka hõlpsasti korrigeerida betoonpõrandate kõrgust, andes neile soojapidavust ning vähendades sammumüra.

Mira EPS kergbetoon on EPS graanulitel ja valgel tsemendil põhinev kerge, vähetolmav põrandavalumass. Toode tarnitakse pulbrina 50 liitristes kottides, lisada tuleb ainult vesi.

EPS kergbetooni lahendusel puitlaagidel põrandatel märgades ruumides on ETA Danmark tunnustus ning see vastab ka tuleohutusnõuetele. Samuti on mira märja ruumi lahendustel CE-sertifikaat.

Selle artikli ilmumist toetas:

Mira Ehitusmaterjalid OÜ

Segu 8, Saue76505 EestiTel: 679 0670e-mail: [email protected]

www.mira.ee

Ettevõttest

Mira on tootnud tsemendi baasil ehitussegusid üle 50 aasta nii eratarbijatele kui ka professionaalidele. Tooteid müüakse Põhjamaades, Kesk- ja Ida-Euroopas.

Mira XPS
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785