Autor: Rivo Sarapik • 12. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korterite hinnasööst peab tuure maha võtma

Palgakasvu ületav kinnisvara kallinemine peab hoogu maha võtma, leiavad eksperdid.

Väikeste korterite raketisööstuna väljenduv hinnatõus saab olla anomaalia ja pole põhjust sama kiiret hinnakasvu oodata pikema aja jooksul, kirjutab kinnisvaraekspert ja Kinnisvarakool OÜ juhatuse liige Tõnu Toompark 14. märtsil ilmuvas Äripäeva ajakirjas Kinnisvara.

"Tänavuse esimese kvartali esialgsete andmete baasil ulatub korteritehingute aastane hinnatõus 17,3%ni. Oluliselt suuremal määral on tõusnud väikeste korterite tehinguhind, keskmisest vähem on kasvanud suuremate korterite keskmine hind," selgitab ta ajakirjas. "Maa-ameti statistika alusel on raketina taeva suunas sööstnud väga väikeste ehk kuni 30ruutmeetriste korterite hinnad."

2013. aasta IV kvartali andmetel kasvasid pisikeste korterite tehinguhinnad aastaga 26%, tänavu esimese kvartali esialgsete andmete baasil aga koguni 35%, toob ta välja.

Põhjendamatut hinda küsitakse järelturul. Kinnisvarabüroo Uus Maa andmeil on probleemseim olukord paneelmajade järelturu korterite osas, kus hinnatõus on olnud suurim ning müüjate ootused muutumas juba liialt optimistlikuks, mistõttu jõuavad pakkumishinnad uusarendustele aina lähemale.

TASUB TEADA

Veebruaris toimus maa-ameti andmeil Tallinnas 868 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega 86,27 miljonit eurot. Võrreldes jaanuariga kasvas tehinguaktiivsus 4,8%, möödunud aasta veebruariga võrreldes toimus 1,7protsendiline langus.

Korteritehingute hulgas leidis aset langus, toimus 578 müüki. See on madalam nii jaanuari tulemusest (-2%) kui ka 2013. aasta veebruarist (-1%).

Müüdud korterite keskmine ruutmeetri mediaanhind jätkas aga kasvu, jõudes veebruaris 1312 eurole. Võrreldes jaanuariga kasvas hinnatase 1,8% ja aastaga 24%.

Kõrgeim oli korteri ruutmeetri mediaanhind veebruaris Tallinnas Kadriorus (1860 eurot) ja madalaim Lasnamäel ehk 1111 eurot.

-----

Miks väikekorterid kallinevad ning miks nende kiire hinnatõus pikalt kesta ei saa, saab pikemalt lugeda 14. märtsi Äripäeva ajakirjast Kinnisvara. Lisaks kirjutab ajakiri, millal tuleb maaklerile maksta teenustasu ka siis, kui temaga tehingut ei tehtud ja milliseid nippe kasvuks jagab kiirelt kasvav kinnisvaragasell.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785