Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 6. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Küttesüsteemi läbipesu  vähendab küttekulusid ja pikendab torustiku eluiga

Erinevate metallide reageerimisel torustikes tekkiv sade võib kütte- või jahutussüsteemid rikkuda juba 6-7 aastaga.

Selle vältimiseks pakub  Bauer Veetehnika OÜ ainulaadset  elektromagnettehnoloogial põhinevat torustike ja radiaatorite läbipesu, mille tulemusel puhastuvad keemiavabalt nii radiaatorid kui ka muud küttesüsteemide osad, väheneb ringluspumba koormus ning pikeneb kogu süsteemi eluiga.

„Probleem on igas hoones, kes vedelik torudes ringleb, sest küttesüsteem koosneb erinevatest metallidest, mis omavahel reageerides tekitavad elektrokeemilise korrosiooni, lahustuvad vette ning tekitavad musta sademe. Selle murega seisavad silmitsi nii uute kui ka vanade küttesüsteemide omanikud,“ selgitab Bauer Watertechnology toodete ametlik maaletooja ja ainuesindaja Eestis, Bauer Veetehnika OÜ juht Urmas Kibur.

Bauer tehnoloogial põhinev elektromagnet-veetöötlusseade paigaldatakse soojasõlme ning see töötab aastaringselt, pehmendades elektromagnettöötlusega torustiku ja radiaatorite külge ladestunud sademe, lagundas selle vette ning filtreerides välja.

„Analoogset lahendust ei paku täna keegi. Mis on alternatiiv? Üks variant on, et võimalike probleemidega ei tegelda ning torud lähevad umbe. Sel juhul peate ühel hetkel vahetama välja kogu torustiku ja radiaatorid, mis läheb kindlasti oluliselt kallimaks kui sademe tekkimise ennetamine,“ räägib Kibur. „Võimalus on ka torud läbi puhuda-pesta-survestada, mis kahjuks aga ei garanteeri tulemust. Ja keemiapõhine puhastamine paneb küll sademe liikuma, kuid hape, mida veele lisatakse, söövitab süsteemi erinevaid osi ning vähendab seeläbi kogu küttesüsteemi eluiga.“

Isegi, kui nimetatud tehnoloogiad annaksid soovitud tulemuse, on neil üks suur puudus – nimelt ei kaitse nad uue sademe tekke eest. Baueri lahendus seevastu puhastab süsteemi ja hoiab ära ka uue sademe tekke.

Muide, statistika järgi on vaid 20% torustike või radiaatorite vahetamise juhtudest need läbiroostetanud. 80% juhtudest on tegemist ummistusega. Kuna küttesüsteemi sisse ei näe,  saadakse probleemist alles siis, kui toas on väga külm või väga soe ehk kui sade on näiteks ummistanud termoregulaatori. Sade on enamasti põhjuseks ka siis, kui põrandasoojendus hakkab ühtäkki ebaühtlaselt soojenema. Aga ainuüksi üks kraad ülekütmist toas tähendab viieprotsendilist küttekulude tõusu.

Vastupidiselt müütidele, et plastiktorude puhul pole puhastamist vaja, selgitab Kibur, et ka plastiktorude puhul on soojusvaheti, üleminekud, radiaatorid ning reguleerimisventiilid siiski metallist ja tekitavad reaktsioone. Rooste võib küll ära hoida demineraliseeitud või keemiline vesi, ent metallide omavahelise reageerimise vastu see ei aita. Tegelikult suureneb mure küttesüsteemide pärast aasta-aastalt, sest uutel ja renoveeritud objektidel kasutatakse peenemaid torusid, väiksemaid soojusvaheteid ja ventiile – need aga ummistuvad kiiremini.

Küttesüsteemi puhastust saab tellida ka teenusena

Kuigi energiasääst on meie teadvusesse jõudnud alles viimastel aastatel, on Bauer Watertechnology tootnud küttekulusid vähendavaid seadmeid juba alates 1989. aastat. Eestis paigaldati esimesed puhastussüsteemid 1999. aastal.

Klientidele vastu tulles pakutakse Bauer puhastustehnoloogiat ka teenusena ehk korteriühistu või ettevõte ei pea seadmeid endale ostma, vaid saab tellida pideva läbipesu nagu hooldusteenusena. Selline lahendus sobib hästi ka üüripinnal tegutsevatele ettevõtetele, kes saavad ruumide rendilepingu lõppemisel lihtsalt ka teenuslepingu lõpetada.

Näide: 60 korteriga maja puhul maksab Bauer-puhastusteenus 169 eurot/kuus, samal ajal kui küttesüsteemi renoveerimine läheks maksma ligikaudu 60 000 eurot.

„Sääst tekib lihtsalt,“ ütleb Urmas Kibur. „Mida efektiivsemalt küttesüsteem töötab, seda madalamad on kütte-, remondi- ja hoolduskulud. Baueri puhastussüsteem on nagu investeeringu kindlustamine, mis kindlustab, et tehtud kallis investeering küttesüsteemidesse tasub end ära väga pikalt.“

Selle artikli ilmumist toetas Bauer Veetehnika OÜ

www.bauer.ee

 

 

Foto: Bauer Veetehnika OÜ
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785