Autor: Eliisa Matsalu • 20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väiksemad ja vanemad korterid löövad laineid

Möödunud aastal kasvasid elamupindade tehinguarvud peamiselt väikeste ja vanemate korterite arvelt, ütles kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

Täna Äripäeva kinnisvarakonverentsil ütles Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse liige ja kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark, et uusi kortereid tuleb aastas Tallinnas turule umbes tuhatkond. „Turgu vaadates võiks neid olla 20-30% rohkem,“ märkis Toompark.

Uuemaid kortereid ehitatakse enim Tallinna kesklinna piirkonda, kus on kinnisvara kallim. „Uute korterite kõrge hind on põhjuseks, miks on korterite müügiarv kasvanud just väiksemate ja vanemate elamupindade arvelt,“ ütles Toompark. „Uued korterid on luksuskaup, mida kõik endale lubada ei saa.“

Toompargi sõnul oli eelmise aasta ühe korteritehingu keskmine hind Tallinnas 74 000 eurot. Ta lisas, et korterite hinnad pealinnas on alates 2010. aastast tõusnud kaks korda rohkem kui Eesti keskmine palk. „Hinnad jooksevad palkade eest ära. Loogilises mõttes peaks tehingute keerukus hindasid allapoole tooma. Hindadele tekib surve,“ ütles ta.

Toompark lisas, et tasapisi on hakatud rohkem kortereid ostma ka Tallinnast, Tartust, Pärnust ja Narvast väljapool. „Veel ei ole väiksemad Eesti linnad kinnisvarapõuast lahti saanud, kuid asi hakkab sinnapoole jõudma,“ märkis ta.

Toompargi sõnul võib selleks aastaks oodata majade ja maade hinnatõusu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785