13. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektuuriturg näitab elavnemise märke erasektoris

Tellimuste arvud näitavad, et erinevused on riigiti jätkuvalt suured. Kui Lõuna- ja Kesk-Euroopa turul näib olevat seisak, on olukord Põhja-Euroopas, eesotsas Norra, Rootsi ja Soomega väga hea. Elavnemist on märgata ka Eestis.

Eesti Arhitektide Liidu esindaja ning Euroopa Arhitektide Nõukogu juhatuse liikme Indrek Näkk’i sõnul näitab Eesti arhitektuuriturg elavnemise märke just erasektori osas.

“Sel aastal on hakatud tellima nii korterelamuid, eramuid, tööstushooneid kui ka kaubamaju. Erasektori tellija proovib hetkel kasu lõigata ehitussektori vaegseisust seoses Euroopa Liidu poolt rahastatavate projektide madalseisuga,” arvab Indrek Näkk.

Esmaseid märke arhitektuurituru taastumisest kinnitab Euroopa Arhitektide Nõukogu (EAN) korraldatud 12. uuringu tulemused.

EANi 12. majanduse suundumuste uuring näeb arhitektuuri kui elukutse ja majandusharu jaoks paljulubavaid märke. Möödunud aastal kasvas arhitektuurivaldkonna praegust olukorda heaks või väga heaks pidanud küsitletute arv üle kahe korra, suurenedes 9,1%-st 2013. aasta jaanuaris 21,9%-ni 2014. aasta jaanuaris.

Euroopa arhitektuurituru suurenevat optimismi toetab ilmselt ka lühiajaliste töökoormuse prognooside väike kasv. Kuigi vastanud märgivad, et töökoormuse tõusu suundumus laieneb kõigile turuosadele, näib kõige märgatavama arengu läbi teinud olevat riiklike ja eraomanduses elamispindade turg.

“Eesti arhitektidel on tööd rohkem kui varasematel aastatel ning ka projekteerimise hinnad on põhjast natuke ülespoole kerkinud. Euroopa Liidu poolt rahastatavate projektide vähesus meie arhitekte väga ei puuduta, pigem mõjub positiivselt, kuna EU projektid olid rohkem seotud infrastruktuuride arendamisega ning nüüd selle tõttu, et EU rahastusega projekte on vähem, püsivad ehitushinnad madalal, mis elavdabki erasektori hoonete tellijat,” räägib Indrek Näkk.

Alates 2008. aastast on kasvava töötajaskonnaga ettevõtete arv suurenenud ning nende vastanute arv, kes ootavad töötajaskonna suurenemist järgmise kolme kuu jooksul, on alates 2010. aastast stabiilselt kasvanud (10,1% kuni 15,2% aastal 2014).

Seega kinnitab uuring, et olukord Euroopas on stabiliseerumas ning eelmistes uuringutes täheldatud varajased märgid on muutunud märgatava mõjuga suundumusteks, mis lasevad arvata, et toimub turu järkjärguline taastumine.

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785