Autor: Eliisa Matsalu • 10. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krimelte läheb uutele jahimaadele

Ehitusmaterjalide tootja ja Eesti üks suuremaid eksportööre OÜ Krimelte ostis 75% Hispaania ettevõttest Olivé Quimical S.A, suurendades seeläbi oma turgu ja eeldatavat käibe kasvu.

OÜ Krimelte juhi Jaan Puusaagi sõnul oli Hispaania ettevõtte omandamine loomulik käik ettevõtte laiendamises ja arendamises. Olivé Quimical S.A kaudu saab OÜ Krimelte Lääne-Euroopas juba omaks võetud kaubamärgi abil uutele jahimaadele minna.

Tehinguga suureneb Krimelte emafirma Wolf Groupi käive umbes veerandi võrra. Tehingu hinda osapooled ei avalda.

Mis firmaga on Olivé Quimica S.A näol tegemist? Tegemist on pikema ajalooga hermeetikutootjaga, kel on väga lai ekspordigeograafia – ettevõte müüb umbes 50 riiki. See tähendab, et Krimelte enda müügigeograafia laienes Olivé ülevõtmisega päris oluliselt. Veel ei ole jõudnud kõiki sihtpunkte ära kaardistada, aga näiteks on teiste seas selline eksootiline koht nagu Kuuba. Kindlasti on ka veel mitu hispaaniakeelset riiki.

Mis olid ostu põhjusteks? Loomulikult oli ostu eesmärk oma tegevust laiendada. Hispaania ettevõtte ostmisel mängis rolli logistiline põhjus. See annab meile uusi võimalusi avardada oma tegevust uude keeleruumi. Omandasime Lääne­-Euroopas tuntud kaubamärgi.

OÜ Krimelte enda kaubamärgiga ei ole mõtet ega ka eriti võimalik uutele turgudele ligi pääseda, mistõttu oli strateegiliselt õige otsus võtta üle selles regioonis üsna tugev kaubamärk. Olivé Quimical on oma valdkonnas, just tootearenduse vallas, palju pikemaajaline kogemus kui meil. Sünergiat on mõlemal ettevõttel teineteisele pakkuda päris palju.

Samuti on mitut turgu Hispaaniast palju efektiivsem varustada, ka neid, kuhu me siiamaani eksportinud oleme. Lihtne näide: Eestist läheb Brasiiliasse konteiner viis, Hispaaniast aga kaks nädalat.

Kas OÜ Krimeltel on lähiajal veel teisigi ülevõtmisi plaanis? Ülevõtmised on pikaajalised portsessid, mis võivad kesta koguni mitu aastat. Alati peavad korraga olema erinevad stsenaariumid ja käsil mitu projekti: kui üks projekt ei õnnestu, siis saab loota teiste peale. Turu ja ettevõtte analüüsid käivad kogu aeg.

Kuidas hindate OÜ Krimelte möödunud aasta käekäiku? Eelmise aasta numbreid alles liidetakse kokku ja mul ei ole olnud võimalust ise lõplikke tulemusi näha. Enam-vähem oli see siiski sarnane mis 2012. aastalgi. Ootasime pisut paremaid tulemusi, aga Venemaa turg näitas meile kriisi tunnuseid ja meie orgaanilise kasvu võimalused hakkavad ammenduma. Seetõttu ongi meil edasi võimalik tegevust laiendada peamiselt vaid ülevõtmiste kaudu.

Mida ootate sellelt aastalt? Eks meil ole erinevaid stsenaariume. Karta on Venemaa turu jätkuvat jahtumist, samas Lääne-Euroopa turg võib­-olla just tõuseb. Kavatseme hõlmata uusi turgusid ja kui õnnestub käivet kasvatada, on kõik väga hästi. Käive peaks kasvama juba tänu Hispaania tehase ostmisele.

Ei ole harvad juhused, kus ettevõtjatel tõmmatakse välismaal äri tehes nahk üle kõrvade. Mida soovitaksite oma kogemusest neile, kes plaanivad välismaal ettevõtet soetada? Äri ongi risk. On palju asju, mis peaks toimuma, et asjad ei väljuks kontrolli alt: ettevõtte ülevõtmisel peab olema nii finantsi-, müügi- kui ka arendusevõimalus. Süsteemid peavad olema standardiseeritud ja aruandluse formaadid selged. Raske on öelda, kuivõrd hästi peavad need kõik asjad tehtud olema, et võiks arvata, et enam mingeid riske tehingus ei ole.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785