10. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Revolutsioon - eramaja ehitus 3D printeriga pole enam ulme

3D printerite võidukäik on toimunud lühikest aega, ent tehnoloogia on end tõestanud sel määral, et piltlikult öeldes elamu printimise võimalus pole enam kaugel. Katsed juba käivad.

Ameerika Lõuna California ülikool (University of Southern California - toim) katsetab 3D printerit, millega on võimalik ehitada eramaja vaid 24 tunni jooksul vahendab msn Innovation.

Hiiglaslik robot suudab asendada betoonivalajat ning suudab selle töö ära teha täiesti iseseisvalt vastavalt eelnevalt projekteeritud ning printeri jaoks programmeeritud hoone plaanile.

Projekti vedav professor Behrokh Khoshnevise sõnul näeb ta uue tehnoloogia puhul lõpptarbijale senisest ehitusest palju soodsamat võimalust endale kinnisvara soetada. Üks potentsiaalsemaid rakendusi uuele tehnoloogiale näeb professor asenduskodude ehitamisel katastroofipiirkondadesse, et võimalikult kiiresti inimestele uusi kodusid ehitada.

Khoshnevise sõnul on juba praegu võimalik 3D printeri abil toota kingi, rõivaid, kodumasinaid ja isegi autosid, siis valdkond, mis on jäänud puutumata, on ehitus.

Copy-paste majad?

Kas uu tehnoloogia tähendab ka tohutul hulgal smasuguseid maju. Ajaloos on juhtunud, et teatud piirkondadesse on ehitatud kvartalite kaupa samu maju. Uus tehnoloogia võimaldab kiiresti ümber programmeerida 2prinditavat maja", mis tähendab seda, et tulemuse valik on tellijate või siis arendajate käes. Khoshnevise sõnul on dubleerimine nüristav ning ajaloost tuleks õppida.

Uus tehnolooogia võimaldab välja printida ükskõik kui terava nurgaga või kaardus seina, mis annab senisest palju rohkem võimalusi luua omanäolisi maju. Siin mängib ka rolli arhitekti loovus.

Kuidas mõjutab see tööjõudu ehituses?

Kui tehnoloogia saavutab võidukäigu, mõjutab see professori sõul kindlasti ka ehitussektori tööjõudu ning mis võib osutuda ka suureks probleemiks. See tähendaks mõju miljonitele ehitustöölistele üle maailma.

Vastavalt Rahvusvahelise Tööjõu organisatsiooni raportile on ehitussektoris üle maailma 110 miljonit töölist.

Projektist on väga huvitatud ka NASA, kes soovib tehnoloogiat katsetada ning näeb selles võimalust ehitada lihtsalt ja odavalt hooneid ka kuule.

Allikas msn.innovation

 

Majaehitus printeriga
Foto: Contour Crafting
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785