Autor: Ave Lepik • 6. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnopol võttis kasutusele uue põlvkonna tänavavalgustuse

Aasta algusest võttis Tallinna Teaduspark Tehnopol kasutusele LED-tehnoloogial põhinevad tänavavalgustid, mis on varustatud uue põlvkonna juhtimislahendusega ja arendatud Eesti ettevõttes IOT Streetlight OÜ.

LED-tehnoloogia koos targa juhtimisega võimaldab kokku hoida kuni 85% seni tänavavalgustusele kulunud elektrienergiast. Teaduspargis rakendati tööle esimeses etapis 12 tänavavalgustit, mis asuvad Teaduspargi tänaval. Uute tänavavalgustite abil hoitakse aastas kokku umbes 4535 kWh energiat ning vähendatakse ligi poole võrra seniseid tänavavalgustusele kulunud halduskulusid.

„Ennekõike peitub süsteemi tarkus nutikas valgustikontrolleris, mis võimaldab iga valgusti võimsust reguleerida vastavalt vajadusele ning ümbritsevatele oludele. Kui nutikas juhtimine ja LED-tehnoloogia kokku panna, tekibki efektiivsus, mis kajastub kuni 85% suuruses kokkuhoius aastasest energiakulust,“ selgitas IOT Streetlight müügijuht Alar Võrk.

Paigaldatud tänavavalgustid on eraldi juhitavad üle interneti, mis võimaldab erinevate käitumisreeglite sisse viimist momentaanselt. Tulevikus lisanduvad andurid mõõdavad näiteks ka inimeste ja autode liikumist ja valguse peegeldumist või naturaalset välivalgust, et valgustite põlemisvõimsust vastavalt reguleerida.  

Tehnopoli juhataja Jaak Raie sõnul on tähtis, et just Tehnopoli linnakus selliseid uudseid lahendusi rakendatakse. „Tahame, et Teaduspargist kujuneks Eesti ettevõtete uute lahenduste katsekeskus,“ ütles Raie. Alar Võrk lisas, et tulevikus on võimalik süsteemi liita erinevaid valgustite tööd reguleerivaid andureid. 

IOT Streetlight OÜ on välja kasvanud piirivalvelahendusi arendavast ettevõttest Defendec OÜ ning kasutab Tallinna Tehnikaülikoolis ning Defendecis loodud tehnoloogiat. IOT Streetlight keskendub targa tänavavalgustuse lahenduse arendamisele ning rahvusvahelisele turule viimisele. Ettevõtte peamiseks toodeteks on tänavavalgustikontroller ning sellega kaasnev tarkvara. Täna on uudsed lahendused paigaldatud Tartu linna ning Tallinna Teadusparki Tehnopol. Esimesed projektid on käivitatud ka Saksamaal ja Soomes.

Vaata, kuidas uuudne tävavavalgusti toimib

Foto: Tehnopol
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785