Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 5. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnu hakkab arendama uut tööstusküla

Pärnu linn kavatseb koos EASiga investeerida Loode-Pärnu tööstusküla infrastruktuuride väljaarendamisse üle 1,5 mln euro.

Esimeses etapis on kavas seitsmel ettevõttel luua sinna oma tootmishooned, linn ja esimesed ettevõtted kavatsevad ehitustöödega alustada järgmise aasta suvel, teatas linnavalitsus.

Esmaspäeval kohtusid linnavalitsuse esindajad Loode-Pärnu tööstusküla territooriumile oma tehase või esinduse rajamisest huvitatud ettevõtjatega. "Kohtusime Hollandi päritolu ettevõtte Baltic Boardiga, kes plaanib rajatavas tööstuskülas alustada keskkonnasõbraliku ehitusplaadi tootmist. Ehitusplaati tooraine on põhk ja seda on kavas kokku osta kohalikelt talupidajatelt. Samuti kohtusime aknatehase rajamisest huvitatud Aluwini esindajatega. Mõlemad ettevõtjad on Loode-Pärnu arengutega rahul ja soovivad alustada projekteerimist ning ehitust järgmine kevad-suvi," kinnitas abilinnapea Romek Kosenkranius.

"Meie sõnum on jätkuvalt sama – kui ettevõtjal on reaalne huvi olemas, siis meie aitame igakülgselt kõik dokumendid korda ajada ning oma tootmine Pärnus avada," lisas ta.

Kosenkranius märkis, et tegu on ettevõtlust soodustava pakkumisega, sest linn on lubanud tootmiskrundi piirideni välja ehitada teedevõrgu ja valgustuse, Pärnu Vesi hoolitseb trasside väljaehituse eest ning hoonestusõiguse tasuks on määratud kolm eurot ruutmeetri kohta, jagatuna aastaile 2013-15.

Kui ettevõte on rajanud äriplaanis näidatud hooned ja majandustegevuse uues kohas käivitanud, saab ettevõtja kinnistu võõrandada seejärel sümboolse hinna – ühe euroga.

EASilt taotleb linn miljoni euro suurust toetust vajalike infrastruktuuride väljaehitamiseks. Ülejäänud investeeringuks vajamineva summa on Pärnu linn planeerinud oma eelarvesse ja osaliselt investeerib piirkonna veemajandusse AS Pärnu Vesi.

Loode-Pärnu tööstusküla projekti raames on linnal kavas välja ehitada esimese etapi (Tallinna maantee ja Ehitajate tee ristmiku vahetu lähedus) tänavad Pärlimõisa tee ja Rehepapi tänava koos vee- ja kanalisatsioonitrasside ja tänavavalgustusega, samuti kõnniteed. Tänavad on vajalikud rajatavatele tootmishoonetele juurdepääsude tekitamiseks.

"Kuna mitu ettevõtet hakkaks juba kevadel ehitama, peame omalt tegema kõik selleks, et tootmisküla infrastruktuurid suve lõpuks rajatud saaks. Eelprojekt on valmis, tööprojekt valmib talve jooksul ja kevadel kuulutame välja riigihanke teede ja trasside väljaehituseks koostöös Pärnu Veega," kommenteeris Kosenkranius.

Lisaks Baltic Boardile ja Aluwinile on Loode-Pärnu tööstusküla vastu huvi tundud mitmed ettevõtte, nende seas AS Wendre, Pereauto, Vecta Design. Kokku on huvitatud ettevõtteid hetkel seitse, neist kolm väliskapitalil baseeruvat, millest omakorda üks oleks täiesti uus investeering Eestisse. Tööstusala sissesõidule on rajatud gaasitankla, mis võimaldab kavandada tööstuskülla ka gaasikütet.

EASil on plaanis teha Pärnu linna puudutav rahastusotsus selle aasta 51. nädalal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785