29. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pertens: riik tehku omad järeldused

Lemminkäinen Eesti As juht Sven Pertensi hinnangul on Skanska lahkumine Eesti turul rahvusvahelistele firmadele selge märk, et väike Eesti turg on keeruline.

"Eks ta annab sellise signaali, et turg on keeruline väike ja reeglite või toimivuse poolest ehitusfirmale mitte liiga atraktiivne. Signaal on kindlasti negatiivne. Kui ikka suur rahvusvaheline firma otsustab siinsel turul asjad kokku pakkida, viidates negatiivsetele rahavoogudele, liigsele vastutusele, ei mõju teistele võimalikele huvilistele, et nad tahavad siin midagi arendada, hästi," ütles Pertens Ehitusuudistele.

"Turul olijatele on see lühiajaliselt positiivne, aga ega ühe firma lahkumine seda turgu ei muuda," lisas Pertens.

Skanska pressiteatest võis lugeda, et firma lahkumise üks põhjus on hankijate käitumine siinsel turul, kui tõenäoline see põhjus on?

Hankijate käitumine ja riigihangete regulatsioon, et töövõtjal on maksimaalne kohustus ja maksimaalne vastutus, siis see ei mõju hästi. Kahtlemata on selline taust väljaloetav. Eesti turg on liiga tellija keskne, töövõtja riskid on suured.

Riik võtab vastu otsuseid ja maksumuudatusi, mis on tagasiulatuva mõjuga. See on väga kahetsusväärne suhtumine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785