Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 21. november 2013

Andres Aavik: kaob tüüpvastus „tulin täna tööle“

Järgmise aasta juulist kehtima hakkav süsteem, millega uus töötaja tuleb maksu- ja tolliametis registreerida päev enne tema tööle asumist, ei pane ettevõttele suuremat koormust, uskus ehitusfirma Skanska juht Andres Aavik.

„Küsimus on ajas, kas seda teha üks päev enne või praegu kehtiva süsteemi järgi tagantjärgi. Turu läbipaistvamaks muutmise ja puhastumise mõttes on see ülioluline,“ ütles Aavik. Tema sõnul on suurtes ehitusettevõtetes niikuinii kord, kus töötajat enne platsile ei lasta, kui teda on instrueeritud ja ta on allkirja andnud, et teab kõiki reegleid. Uues olukorras oleks töötajal kohe esimesest päevast olemas vajalikud paberid näitamaks, et ta on tööle asunud. „Selline tüüpiline vastus, et ma täna tulin tööle – see kaotaks oma jõu ära,“ lisas ta.

Ka MTA tõi uue süsteemi vajalikkust põhjendades just välja maksuhalduri läbiviidud kontrollide tulemused. Nii näiteks võeti 2012. aastal ehitusvaldkonna kontrollide käigus selgitused enam kui 4000 isikult, kellest ligi 1300 olid väidetavalt tööl esimest päeva või lühiajaliselt.

Aaviku hinnangul on mõned ettevõtjad ehk tõesti näinud sellises käitumises konkurentsieelist. „Sellega saavutatakse siis teatud edu ausate firmade eest,“ nentis ta. 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688