Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 15. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta tehasemaja on Akso-Hausi nutikas väikeelamu

Eesti Puitmajaliit koostöös Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu ja Puuinfoga nimetas aasta tehasemajaks Akso-Hausi kompaktse väikeelamu.

Eesti tehases toodetud puitmaja tunnustav tiitel anti tänavu neljandat korda välja konkursi  Aasta puitehitis 2013 raames.

„Tänavusel konkursil osales seitse ettevõtet, kelle esitatud tööd olid nii arhitektuuri kui insenertehniliste lahenduste poolest väga eriilmelised. Võidutöö torkas silma arhitektuurilise kerguse, kompaktsuse ja tänapäevaste tehniliste lahenduste poolest. Kui varasematel tehasemaja konkurssidel on võitjateks osutunud suured korrusmajad, siis seekordse võitja eelisteks olid modernne disain, detailne läbimõeldus väikse mahu juures ning tehnilise lahenduse ülekantavus erinevatesse oludesse,“ ütles Eesti Puitmajaliidu tegevjuht Lauri Kivil.

Konkursi võitnud tehasemaja on sel aastal valminud ühekorruseline moodulmaja, mille pindala on 81 m². Selle disain on osa laiemast kontseptsioonist ning sobitub sama sarja suuremate majadega. Mudeleid on kümnekonnas mõõdus ja vormis, alustades 40m² saunast kuni 500m² eramuni.

Majad on varustatud kõrgtasemelise ventilatsioonisüsteemi, täisautomaatika- ja juhtimissüsteemidega ning on projekteeritud kasutama päiksekütet kevadel ja sügisel, kuid samas varjama suvepäikest, et mitte kasutada jahutussüsteemi.

Elamu valmis 2013. aastal koostöös arhitektibürooga Arhitektid 11 OÜ, maja autoriks on arhitekt Eero Endjärv ja insener Otto Pukk.

Žürii valis tehasemaja konkursil teisele kohale Seve Ehituse ASi lasteaiahoone ja kolmandale kohale Nordic Houses KT OÜ esitatud kortermaja, mis mõlemad asuvad Norras. Lisaks tunnustati Ritsu AS-i ja Vipson Projekt OÜ-d nende esitatud masintoodetud- ja käsitööpalkmajade eest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785