7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko müügitulu ja kasumi kasv jätkub

Värskete andmete põhjal ulatus Merko Ehituse müügitulu kolmandas kvartalis 84,1 miljoni ning üheksa kuu kokkuvõttes 197,8 miljoni euroni, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vastavalt 19% ning 11%.

Ettevõtte kolmanda kvartali puhaskasum oli 3,9 miljonit ning üheksa kuu tulemus 7,9 miljonit eurot, suurenedes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vastavalt 49% ja 148%. Kolmandas kvartalis sõlmis ettevõte ehituslepinguid 109,8 miljoni euro ulatuses, millest pea pooled eratellijatega ning märkimisväärne osa Lätis.

Tulemused ületasid ootusi

„Merko ettevõtete kolmanda kvartali koondtulemused ületasid mõnevõrra meie ootusi ning seda eeskätt brutomarginaali osas, mida mõjutas jätkuvalt positiivselt teede- ja insenerehituse ning kinnisvaraarenduse segment. Samas vähenes marginaal üldehitussegmendis, kus konkurents ja hinnasurve on kõige tugevam,“ ütles ASi Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

Ettevõtte kolmanda kvartali brutokasumimarginaal oli 9% ning üheksa kuu oma 8,8%, mõlemad näitasid paranemist võrreldes eelmise aastaga (vastavad näitajad olid 7,9% ja 6%).

Merko panustab kiirele reageerimisvõimele

„Tulenevalt sellest, et järgnevates kvartalites arvestame uute ehitustellimuste mahu vähenemisega ja surve kasumlikkusele tugevneb veelgi, muutub järgmisel aastal marginaalide hoidmine senisel tasemel raskeks. Nagu oleme ka varasemalt prognoosinud, peab ehitusturg olema 2014. aastal valmis Euroopa Liidu vahendite kaasabil ehitatavate objektide hulga vähenemiseks, eelkõige välistrasside ja keskkonnaehituse valdkonnas aga ka laiemalt. Tellimuste mahu aasta-aastalt suurem volatiilsus nõuab ehitusettevõtetelt väga kiiret kohenemisvõimet. Sellest tulenevalt hoiame ka meie kulubaasi üha rohkem fookuses ja jälgime, et ehitusobjektide vähenemisel ja kasumlikkuse alanemisel suudaksime vajadusel kiiresti ja paindlikult reageerida ka kulude poolel,“ lisas Andres Trink.

Lepinguportfelli kasv 100 miljoni euro võrra

„Väga positiivne on fakt, et suutsime kolmandas kvartalis ehituslepingute portfelli tugevdada üle 100 miljoni euro ulatuses, millest ligi pooled lepingud on seotud eratellijatega ning kus olulise osa andis meie Läti tütarettevõte, mis on suurendanud oma osakaalu ka kontserni müügituludes,“ sõnas Andres Trink.

Merko Ehitus sõlmis kolmandas kvartalis uusi ehituslepinguid 109,8 miljoni euro ulatuses (ei sisalda omaarendusi).

Viimased suuremad lepingud

OEG/Hilton hotelli- ja meelelahutuskompleks Tallinnas:

multifunktsionaalse keskuse „Lielais Dzintars“ - LätiPolipaks NT tootmis- ja logistikakeskuse ehitus - LätiGipša Fabrika korterelamu viimistlustööd - LätiLisaks

Kolmandas kvartalis käivitas Merko Riias Skanstese linnaosas asuva 125 korteriga kortermaja ehituse.

Seisuga 30. september 2013 oli kontserni teostamata tööde jääk 218,1 miljonit eurot ehk samas suurusjärgus eelmise aastaga (30. september 2012: 199,5 miljonit eurot).

Korterite müük stabiilne

Korterite müük jätkus oodatud tempos nii Tallinnas, Riias kui Vilniuses, kus ettevõte plaanib järgmise 12 kuu jooksul käivitada ka uusi arendusprojekte. Tänavu 9 kuuga on Merko Ehitus müünud 165 korterit kogumaksumusega 17,3 miljonit eurot võrreldes eelmise aasta 119 korteri ja 12,8 miljoni euroga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785