Autor: Kaisa Gabral • 24. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriturul käib buumiaegselt vilgas elu, kuid ülehinnatud korterid ei lähe kaubaks

Kinnisvaratehingute arv on maa-ameti andmetel jõudnud 2007. aasta tasemele, kuid hindadel on kinnisvaraspetsialistide sõnul veel kasvu­ruumi. Statistika tõlgendamisel soovitatakse arvestada kontekstiga. 

“Kinnisvara ostu-müügitehingute hulk kogu Eestis oli sellisel tasemel viimati 2007. aasta kolmandas kvartalis. Tehingute kogukäive ulatus sellisele tasemele viimati 2008. aasta teise ja kolmanda kvartali paiku,” kommenteeris Uus Maa analüütik Risto Vähi.

Uus Maa teatas, et kinnis­varaturg jätkas kolmandas kvartalis tõusu ning tehingute hulk saavutas majandussurutisejärgse rekordi. Samas oli Tallinnas juulist septembri lõpuni 2777 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis on võrreldes tänavuse teise kvartaliga 6,9 protsenti vähem.

Korteriturg parim peegedaja. Colliers Internationali investeeringute ja hindamise juhi Margus Tinno sõnul tuleb statistikat vaadelda õiges kontekstis. “Avaldatud numbrid ei arvesta raha ajaväärtust, mistõttu ei peegelda ka eri perioodide nominaalsete näitajate omavaheline võrdlus tegelikkust õiglaselt. Samas tuleb tõdeda, et kinnisvaraturg on siiski teinud pigem edusamme,” märkis Tinno.

Hinnad kohati buumi tasemel. 1Partner Kinnisvara juht ja üks omanikke Martin Vahter lausus, et kahtleb surutisejärgses rekordis. “Arvan, et see on natuke optimistlik,” märkis Vahter. “Kui kinnisvarabuum oli, siis see oli peamistes tõmbekeskustes – Tallinnas, Tartus, Pärnus. Kahtlen, et tase on neis sama kaugele jõudnud. Mina nii optimistlik ei ole,” lausus Vahter.

Ta nentis, et uute korterite hinnad on siiski jõudnud buumiaja tasemele. “Mustamäel maksis uus korter tollal kuskil 35 000 krooni ruutmeeter, praegused hinnad katsuvad seda taset. Kuid seda pole korrigeeritud inflatsiooniga. Nominaalselt on hinnatase sama, aga inflatsioon teeb oma töö,” seletas Vahter. Ta lisas, et ilmselt tasandab umbes 20% inflatsioon.

“Samas ei ole seal veel tippude hinnad. Näiteks kui buumi ajal müüdi Tornimäel kortereid hinnaga üle 100 000 krooni ruutmeeter, siis praegu selliseid hindu veel pole,” märkis Vahter. Kui uue ja vana korteri vahe oli buumi ajal 20%, siis nüüd on see tema sõnul 30–40%.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pikemalt loe 24. oktoobri Äripäeva paberlehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785