3. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saku valminud vee- ja kütteprojekt läks maksma üle 18 miljoni euro

Sakus lõppevad sel nädalal Saku ühisveevärgi- ja kanalisatsiooni ning kaugküttesüsteemi rekonstrueerimise projektid. Projektide raames rekonstrueeriti ning rajati 2700 liitumispunkti. Kokku investeeriti projekti koos toetutse ja omafinanteeringuga üle 18 miljoni euro.

Projekti kogumaksumusest toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetas veeprojekti Euroopa Ühtekuuluvusfondist 11 473 154 euroga ja kütteprojekti rohelisest investeerimisskeemist 610 056 euroga. Projekte juhtis AS Saku Maja, 

Saku Maja kiidab partnereid

„Tänu projektile on kogu Saku reoveekogumisala kaetud kaasaegsele elukeskkonnale vajalike torustikega. Rajati 578 uut liitumispunkti veetorustikuga liitumiseks, 913 uut liitumispunkti kanalisatsiooniga liitumiseks ja 326 uut liitumispunkti sademevee kanalisatsiooniga liitumiseks. Nüüd on torustike peamagistraalid väga heas seisukorras ja me ei pea kartma enam iga hetk avariide ja ummistuste tekkimist. Kõige suurema töö tegid ära AS Skanska ja AS Nordecon ning ehitusjärelevalvet teostasid AS Infragate Eesti ja OÜ P. P. Ehitusjärelevalve. Saku alevik on nüüd palju parem paik elamiseks,“ ütles AS Saku Maja juhatuse liige Marko Matsalu.

Tööde käigus uuendati 44,7 km ühisveevärgi,  41 km kanalisatsiooni magistraaltorustikke ja 17,8 km sademevee kanalisatsioonitorustikku ning 13,1 km kaugküttetorustikku. Lisaks ehitati 17 uut pumplat, rekonstrueeriti 2 peapumplat ning 3 joogiveetöötlusjaama.

KIKi juhatuse liikme Andrus Kimberi sõnul on vee- ja soojamajanduse projektide samaaegne elluviimine toetuse kasutamise kohalt väga efektiivne. „On näha, et asi on tervikuna hästi läbi mõeldud ning just tänu sellele ei tule töid teha mitu korda. Samuti on projekti positiivne mõju lausa kahekordne – inimesed saavad nii kvaliteetse vee kui ka puhtama õhu. Suurprojektide sujumise juures ongi kõige olulisem tihe koostöö erinevate osapoolte vahel ning mul on hea meel, et just suurelt tänu sellele on meil nüüd võimalik mahukale projektile edukalt joon alla tõmmata,“ lisas ta.

Materjali ülejäägist uued projektid

"Lisaks kolm aastat kestnud ning kokku 18,61 miljonit eurot maksma läinud projektile, kus paranes joogivee, kanalisatsiooni ja toasooja kättesaadavus, tähendab projekti valmimine vallaelanike jaoks veel ka hulka korralikult renoveeritud ja tolmuvabasid teid ning väärikat kiviparketiga mõisaümbrust, mille ehitust vald projektis rohkem kui miljoni euro eest täiendavalt rahastas. Piirkonnas on nüüd kaks suusamäge, mis tekkisid ehituse käigus välja kaevatud materjalist, ning palju vähem lompe, sest välja sai ehitatud sademevee äravool," ütles Saku vallavanem Kuno Rooba. 

Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist kolmeteistkümne aastaga toetust saanud üle 16 tuhande projekti.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785