4. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko ehitatav Narva veepuhastusjaam sai nurgakivi

Merko Ehitus Eesti koostöös Taani ettevõttega Krüger A/S ehitatav Narva veepuhastusjaam on oma mahult ja keerukuselt ettevõttele olulise tähtsusega.

4. septembril nurgakivi saanud Narva veepuhastusjaam tagab 2015. aasta kevadest kvaliteetse joogivee 63 000 Narva elanikule. Lisaks uue veepuhastusjaama ehitamisele rekonstrueeritakse ja viiakse tänapäevaste nõuetega vastavusse Mustajõe veehaare.

„AS Narva Vesi ja Narva linn on ammu oodanud uue veepuhastusjaama rajamist. Töötav veepuhastusjaam on amortiseerunud ega taga narvalastele juba aastaid normidele vastavat ,“ sõnas ASi Narva Vesi juhatuse liige Aleksei Voronov.

Objekt on Merkole märgilise tähtsusega

„Narva veepuhastusjaam on Merko jaoks märgilise tähtsusega mitmes mõttes. Esiteks on see suurima võimsusega jaam, mida rajanud oleme, ja teiseks on tegemist Merko ühe suurima töövõtuga Narva piirkonnas. Põhjalik projekteerimise protsess on läbitud ja oleme asunud teostama jaama ehitustöid,“ ütles Merko Ehitus Eesti juhatuse esimees Tiit Roben.

„Ehitustehniliselt on tegemist väga keeruka objektiga. Toorvesi pumbatakse veepuhastusjaama ligi 26 kilomeetri kauguselt Mustajõelt ning vesi läbib isevoolselt kogu edasise puhastusprotsessi kuni puhta vee reservuaaridesse jõudmiseni. Hoones on vee isevoolsest liikumisest tulenevalt vajalik rajada palju erinevatel tasapindadel paiknevaid filtrite ja kanalite süsteeme , samuti seab isevoolselt voolav vesi tööde täpsusele täiendavad nõuded,“ selgitas Merko Ehitus Eesti projektijuht Roland Vaikmäe. 

2012. aasta aprillis ASi Merko Ehitus ja ASi Narva Vesi vahel sõlmitud lepingu kohaselt teostavad AS Merko Ehitus Eesti ja Taani ettevõte Krüger A/S Narva linna veepuhastusjaama projekteerimis- ja ehitustööd, puhastusjaama territooriumil torustike rekonstrueerimise ning Mustajõe pumpla rekonstrueerimise. Lepingu maksumus on 21,1 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks.

Veepuhastusjaama rajamist rahastatakse 64,44% ulatuses riigile kuuluva SA Keskkonnainvesteeringute Keskus Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi vahenditest, 25% ulatuses Narva linna eelarvest ning 10,56% ulatuses Narva Vesi omavahenditest.

Narva uue veepuhastusjaama nurgakivi asetamine
Foto: Narva Vesi AS
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785