21. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rail Baltica vahekokkuvõte: oleme graafikus

Ehitusuudised.ee uuris, kuidas kulgeb Rail Baltica Eesti trassi planeeringu ning eelprojekti protsess. Küsimustele vastas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda.

1. Millises faasis on RB planeeringud? Kas olete ajagraafikus?

Jah, oleme graafikus. Rail Balticu maakonnaplaneeringute koostamist alustati mais. Raudtee lähteseisukohti ning trassialternatiivide avalikud väljapanekud kohalikes omavalitsustes algavad septembris ning sellele järgnevad avalikustamised toimuvad septembris ja oktoobris. Täpsemast ajakavast teavitatakse augusti kuu jooksul maavalitsuste vahendusel.

Lähiaastatel valmivad ehitamiseks vajalikud planeeringud ja eelprojektid, mis määravad uue raudtee asukoha. Euroopa Liidu kaasrahastamise olemasolul jätkatakse ettevalmistustega ehitustöödeks, mille algus võib osutuda võimalikuks aastatel 2017/2018. Eesmärk ehitustöödel on saada võimalikult palju valmis aastaks 2022.

2. Kuidas sujub koostöö erinevate KOVidega planeeringute plaanimisel, sest trass läbib mitmeid maakondi ja valdasid? Kas on tulnud ette takistusi?

Koostöö kohalike omavalitsustega on vaatamata suveajale olnud tõhus. Töökoosolekud on toimunud maavalitsustes, osalenud on kõikide omavalitsuste esindajad. Praegu on valmimas ja septembri algusest huviliste kättesaadavad maakonnaplaneeringute lähteseisukohad ja keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) programm.

Lähteseisukohad kirjeldavad, mida ja kuidas täpselt planeeritakse. KSH programm kirjeldab mõjusid, mida raudteekoridori kavandamisel hinnatakse. Lisaks on valminud maakonnaplaneeringute tugiplaan, kuhu on kantud trassikoridoride variandid, mille võrdlemine ja analüüs algab sügisel.

Seega on Rail Balticu trassikoridori leidmine veel algusfaasis ja ühtegi otsust, kuhu ja kuidas trass täpselt tuleb, tehtud ei ole.

3. Mis on projekti puhul kõige keerulisem väljakutse?

Lisaks suurele planeerimisprotsessile on väljakutseks riiklike ja kohalike huvide tasakaalustamine - üleriigiliselt tähtsale transpordiühendusele kohalikke huvisid ja väärtusi maksimaalselt arvestava asukoha leidmine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785