28. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Tehvandi Spordikeskuse peahoone läbis uuenduskuuri

Otepää vallas Nüplis asuv Tehvandi Spordikeskus avas juunis pidulikult rekonstrueeritud ja laiendatud peahoone koos 86 majutuskoha ja restoraniga. Lähiaastail lisandub keskusele 50-kohaline hotelliosa.

Projekt sai toetust rohelise investeerimisskeemiga hõlmatud objektina, mille elluviijateks olid Rahandusministeerium ja Riigi Kinnisvara AS. Ehitustöid rahastati Kyoto protokolli alusel toimuvast heitkoguse kvoodimüügi tulust ning SA Tehvandi Spordikeskus omafinantseeringuga teostati täiendavalt laiendus-, sisustus- ja siseviimistlustööd, ehitati uued vee- ja kanalisatsioonitorustikud ning -seadmed ja monteeriti uus elektrisüsteem ning välisvalgustus.

Hoone I etapis uuendati SA Tehvandi Spordikeskuse büroo ja laoruumid, 86 majutuskohaga Tehvandi hotell ja 92 kohaga Tehvandi restoran. Peahoone juures asub 32-kohaline autode parkla.

„Renoveerimist planeerisime juba kaua, kuna hoone oli amortiseerunud ning ei vastanud enam nõuetele. Täna saame nii Eesti kui ka rahvusvahelistele treeninglaagritele pakkuda lisaks meie muudele teenustele ka korralikku ja ning modernset toitlustuse ja ööbimisvõimalusi,“ ütles spordikeskuse juhatuse liige Alar Arukuusk.

Peahoone ehk rahvakeeles pentagoni rekonstrueerimistööde raames asendati amortiseerunud ja aastaid läbijooksnud katus uue soojustatud murukattega katusega. Lisati täiendavalt katusaknaid ja kõik avatäited asendati uute kaasaegsete müra- ning soojustpidavate akende ja ustega.

Raudbetoonist lagunenud rõdud asendati teraskonstruktsioonis lahendusega, hoonele paigaldati lisasoojustus ja ilmastikukindel viimistlus. Ehitustööde käigus vahetati täielikult välja kütte-, ventilatsiooni-, elektri tugev- ning nõrkvoolusüsteemid ning teostati kandetarindite remondi-, isoleerimis- ja tugevdustööd. Hoonele ehitati juurde täiendav evakuatsioonitrepikoda ja keldrikorrust osaliselt laiendati ning suurendati selle kõrgust, sh teostades vundamentidele allavundeerimistööd.

Rekonstrueeriti kapitaalselt trafoalajaam. Oluliselt muudeti ka sisekujundust ning võeti kasutusele hoone automaatikaga juhitavad tänapäevased kokkuhoidlikud tehnosüsteemide energiakasutuse lahendused. Samuti paigaldati hoonesse efektiivsed valve- ja tuleohutusabinõud.

AS Amhold teostas peaprojekteerijana hoone rekonstrueerimise ja laienduse projekti ning ehitustööde II etapi 50-kohalise hotelli juurdeehitusprojekti, sh insener-tehnilised ja keskkonnaalased uurimistööd, hoone arhitektuuri, konstruktsioonide, sisekujunduse, elektri  tugev- ja nõrkvoolu-, kütte-, ventilatsiooni-, jahutuse-, vee- ja kanalisatsioonisüsteemide ehitusprojektid koos energiamärgisega. Samuti territooriumi haljastuse, krundi teede, platside, liikluskorralduse ja vertikaalplaneerimise lahendused ning ehitustööde maksumuse kalkulatsioonid. Ühtlasi teostas Amhold ehitustööde ajal autorijärelevalvet.

Rekonstrueerimise projekteerimistööde projektijuht oli Jaan Aru, arhitekt Triinu Nurmik ja konstruktor Katrin Viirlik.

Hoone arhitektuurse ilme kavandamisel tehti tihedat koostööd algse hoone ühe autoriga, arhitekt Peep Jänesega. Ehitustööde peatöövõtja oli  AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg. Rekonstrueeritud hooneosa brutopind on 5939m2, ehitustööde maksumus 3,6 milj.eurot ja projekteerimistööde maksumus ilma käibemaksuta oli 86,1 tuhat eurot.

Tehvandi Spordikeskus rajati omaaegse NSVLi spordikomitee tellimusel eelkõige talialade olümpiakoondise ettevalmistuskeskusena 1978. aastal. Hiljem kandis keskus nime Eesti Olümpia Õppetreeningkeskus Tehvandi.

 

Selle artikli ilmumist toetas AS Amhold

www.amhold.ee

Uuenduskuuri läbinud Tehvandi Spordikeskus Otepääl
Foto: AS Amhold
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785