27. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide tootjatele lasub toimivusdeklaratsiooni kohustus

1. juulil 2013 jõustub Euroopa ehitustoodete määrus (lühidalt CPR ehk Construction Products Regulation). Tootjate jaoks on hetkel suurim muudatus toimivusdeklaratsiooni koostamise kohustus vastavusdeklaratsiooni asemel 

Uus kord astub 1989. aastast kehtiva Euroopa ehitustoodete direktiivi asemele (lühidalt CPD ehk Construction Products Directive).

"Põhimõtteliselt võib öelda, et tegemist on direktiivi edasiarendusega, mis on eelmisest dokumendist mahukam, sisaldab täpsemaid juhiseid ning kehtestab uusi reegleid," ütles Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu (EETL) tegevjuht Enno Rebane.

Toimivusdeklaratsioon tuleb koostada kõigi toodete puhul, mille kohta on olemas kehtiv harmoneeritud (ühtlustatud) ehitustoote standard või mille kohta on tootja koostanud ETA (European Technical Assessment). Kõik sellised tooted peavad olema varustatud CE-märgisega.

"Toodete kohta, millel puudub kehtiv harmoneeritud standard, ei tohi koostada toimvusdeklaratsiooni ega varustada tooteid CE-märgisega. Nende kohta kehtivad siseriiklikud reeglid ja eeldatavalt nende toodetega seoses praegu midagi ei muutu – näiteks betoonisegu või tuletõkkeuksed," toob Rebane välja.

Täpsemalt võib lugeda toimivusdeklaratsiooni kohta ning lugeda uut määrust EETL-i kodulehelt. Uus määrus toob kaasa konkreetsed nõuded ka maaletoojatele ning levitajatele (ehitustoodete müüjatele).

"Kuna uus määrus jõustub üheaegselt kõikjal Euroopa Liidus, võtab sellega harjumine aega. Kõigil ehitustoodetega tegelejatel on soovitav uue määrusega tutvuda, et muutusteks valmis olla," soovitab Rebane.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785