14. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sisearhitektide liit jagas aastapreemiaid

Eesti Sisearhitektide Liit tunnustas tänavu juba 36. korda Eesti parimaid  sisearhitekte ning nende loomingut.  Peapreemiad pälvisid Tartu ja Tallinna ülikoolide uued hooned.

Tänavu sisearhitektide liidu aastapreemiatele esitatud töödest valis žürii välja 21 nominenti. Auhinnad anti välja kolmes erinevas kategoorias: avalik ruum, näituse kujundus ja ese. Lisaks anti juba teist aastat välja ka eraldi tudengipreemia.

 2012 parima avaliku ruumi aastapreemia auhinnaga pärjati kaks tööd - Tartu Ülikooli Narva Kolledž ja TLÜ Balti Filmi- ja Meediakool. “Mõlemad hooned on võrdselt nii tähtsad ja tähelepanuväärsed, et oleks olnud patt ühte nendest eelistada ning žürii otsus oli välja anda kaks esikohta. See on suur tunnustus ka riigile kui tellijale, kes oskab väärtustada sellisel kõrgel tasemel nii arhitektuuri kui sisearhitektuuri,” lausus sisearhitekt ja žürii esimees Kaido Kivi.

Tartu Ülikooli Narva kolledži siseahtektuuri autorid olid Hannes Praks, Kadri Tamme, Kristjan Holm, Liisi Murula, Toomas Pääsuke, Ahti Grünberg, Daniel Marius Reisser ning Helen Sarapuu. Hoone arhitektid on Kavakava arhitektid Katrin Koov, Indrek Peil ning Siiri Vallner.

 “Tartu Ülikooli Narva Kolledž on tõsine arhitektuurielamus, Praksi meeskonna sisekujundus oma elavuses ja ebatäiuslikkuses ootamatult inimlik ja värske, “ rääkis sisearhitekt ja ESLi aastapreemiate žürii liige Mari Kurismaa. Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli autoriteks olid Kadi Karmann ja Ville Lausmäe. Hoone arhitektid on Salto AB arhitektid Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke ja Pelle-Sten Viiburg. “Sisearhitektuur on efektne, askeetlik ja kompaktne. Seal on näha, et raha ei ole raisatud, tehtud kokkuhoiurežiimil, aga see on ausalt ehitatud, ei ole midagi peale kleebitud. Ehe, aus ja napp võrreldes teiste Tallinna Ülikooli hoonetega,” lausus disainer ja TLÜ dotsent Krista Aren

 

“Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemiad on teadaolevalt üks pikema traditsiooniga disainipreemiaid Euroopas, mis kindlasti lisab väärikust Eesti arhitektuuri- ja disainimaastikule. On hea meel tõdeda, et meie ruumiline kultuur areneb ja rikastub,” räägib Eesti Sisearhitektide Liidu esimees Urmo Vaikla.

Teised auhinnad:

Parima näituse kujundus - “Riigikogu hoone 90”, autorid Janno Roos ja Andres Labi Ruumilaborist ning Ionel Lehari ja Martin Tõnts Identity’st.

Parim ese - Välinäituse stendid, autoriteks on Galina Burnakova, Loreida Hein ning Gert Sarv.

Tudengipreemia - EKA sisearhitektuuri ja mööblidisaini üliõpilane Ivo Rannaste

Eesti Sisearhitektide Liidu 2012 aastapreemia žüriisse kuulusid tänavu sisearhitekt ja žürii esimees Kaido Kivi, sisearhitekt ja kunstnik Mari Kurismaa, arhitektuurikriitik Triin Ojari, sisearhitekt Tarmo Piirmets, arhitekt Raivo Puusepp, sisearhitekt Tea Tammelaan ning disainer Igor Volkov.

 Aastapreemia auhinnafondiks on tänavu 6000 EUR mis jagatakse võrdselt nelja aastapreemia laureaadi vahel. Tudengipreemia suuruseks on 400 EUR. Aastapreemia auhinnafondi toetab Eesti Kultuurkapital.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785