11. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalme: ebaseaduslik erimärgisega kütus levib endiselt

Raske ehitustehnika ettevõtte Kaurits OÜ juhatuse esimehe Mati Kalme sõnul vohab erimärgistatud kütus endiselt, ent peatöövõtjad vaatavas sellest teadlikult mööda.

Järgneb Kalme arvamus:

Olukord erimärgistatud kütuse kasutamisel on turul läinud päris hulluks. Seaduserikkumine objektidel on massiline.

Kell on 00.22, reede õhtu, vist juba siiski öö...Klikk – ja ongi tehtud...järgmine alltöövõtu pakkumine läks teele. Järgneb ootusärevus – vahel vaid paar päeva (tavaliselt kiire - eile oli juba pakkumist vaja...), vahel mitu nädalat, vahel ei suvatseta üldse vastata (mis teha, ju oli tarvis jälle „omadele“ ette sööta...).

Pakkumine ongi ju üpris rutiinne tegevus, mis lõpebki sageli selle klikiga ja ei hargnegi kuhugi,...siis aga sõidad juhuslikult mööda ja – ennäe – tundmatu konkurent juba platsis. Kes katab kulud, 100-st pakkumisest tuleb „koju“ tavaliselt 1-2 tööd ? Keegi ei kata, see ju iga ettevõtja eralõbu - mine siis müü turul kurke kui ei sobi...

Tegelikult on tõeliste kogemustega „tegijate ring“ ju üpris väike, kes pinnasetöid pakuvad ja neid ka hästi ja korrektselt teha suudavad. Siis aga ilmub välja – ei tea kust - mingi tundmatu firma ja võidab töö ning seda tervelt 10-15% odavamalt.

„Tule taevas appi“ -  jääb üle õhata. Ei ole me ju esimest päeva turul ja teame kõik sisendhindadest. Aga mis siis toimub ? Kas keegi teeb vea arvutustes – ei ole üldjuhul nii. Kas keegi teeb midagi veel „ellujäämise“ nimel – ei ole ju enam nii.

Kus siis on probleem – kas vaatame tõele näkku - erimärgistatud kütuse laiaulatuslik jätkuv kasutamine ja loomulikult „mustad“ palgad. Kust siis tulevad need eelmainitet 10-15% hinnavahet - sealt see ju tulebki. Peatöövõtjad aga rõõmustavad – neile see ju vaid kasulik, mida „odavamaid lolle leidub“.

Mina küsiks, mis on järgmine seadus peale erimärgistatud kütuse keelamise ehitusmasinates, mida nagunii ei järgita. Moraali ei olegi, mis lühikese mõistukõne lõppu sobiks - aga ütlus ju ka iseenesest ilus – „kes ei riski see shampust ei joo“ ! või siis ehk „elagu parbuslased“ ! ?.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785