22. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektuuri magistrandid pälvisid rahvusvahelise tunnustuse

Tallinna Tehnikaülikooli arhitektuuri- ja urbanistikainstituudi magistrandid said Belgradis peetud rahvusvahelisel ülikoolide arhitektuuritudengite võistlusel kaks žüriipreemiat.

Kaheteistkümnendat korda korraldab Isover arhitektuuritudengitele rahvusvahelise võistluse, kus hinnatakse võrdselt nii arhitektuuri kõrget taset kui ka kavandatud hoonete energiasäästlikku lahendust. Sel aastal oli võistlejate ülesandeks esitada Saksamaal Mannheimi linnas raudteeäärse kvartali linnaruumiline lahendus koos linnakvartali pargialaga ja projekteerida sellele alale kaasaegne korterelamu.

Seekord osalesid võistlusel arhitektuuritudengid 30 riigist kokku 52 tööga.

„Tallinna Tehnikaülikool osales sellel võistlusel esimest korda ja tõi koju kaks preemiat, mis on väga hea tunnustus meie tudengitele ja õppejõududele. Osalesime nelja võistlustööga, millest kolm valiti välja Eestis Isoveri korraldatud eelvoorus," märkis TTÜ arhitektuuri- ja urbanistikainstituudi professor Irina Raud

Eestis sõeluti rahvusvaheliseks võistluseks parimad

Raua sõnul andis Eesti eelvoorus žürii esimese preemia Mari Renno ja Kaidi Piirimetsa tööle. Eelvooru kutsuti osalema ka teised arhitektuuriõpet andvad koolid Eestis, lisaks meile osales kohalikus eelvoorus veel Tallinna Tehnikakõrgkool.

"See võistlus, millel on pikk traditsioon ja kõrge maine, on kujunenud oluliseks arhitektuuriõpet andvate kõrgkoolide mõõduvõtmiseks. See on hea võimalus võrrelda koolide taset, kuna osalejaid on nii paljudest riikidest, näiteks Saksamaalt, Austriast, Inglismaalt, Soomest (kes olid tänavu esindatud Oulu ja Tampere ülikooliga), pea kõigist Balkanimaadest, Ukrainast, Lätist, Leedust ja veel paljudest teistest riikidest,“ ütles Raud.

Tallinna Tehnikaülikooli arhitektuuri- ja urbanistikainstituudi võidutööde autorid on Anna Temmo/ Ivo Riet ning Keiu Tulev/ Laura Ojala, juhendajad on arhitektid Emil Urbel, Rein Murula, Ignar Fjuk ja Irina Raud ning ekspert Indrek Sniker.

Temmo/ Riet töös on huvitav linnaruumiline lahendus, kavandatava tänava innovatiivne side pargialaga, mille idee aluseks on keskkonnasäästliku tasakaalu loomine loodusliku ja tehiskeskkonna vahel, näiteks vihmavee kogumine. Originaalne on siseõuedega kortermaja arhitektuurne lahendus ja selle sidumine energiasäästliku hoone nõuetega.

Tulev/ Ojala töös on väga huvitav ja ümbritsevat olemasolevat linnaruumi arvestav linnaehituslik lahendus ning pargiala läbiva ühtse, kuid samas vaheldusrikka keskkonna kujundamine. Eriti sai esile toodud kortermaja kontseptsioon, mis annab võimaluse kokku panna elamu erinevatest moodulitest ja vajadusel neid mooduleid ka vahetada.

TTÜ üliõpilased Anna Temmo ja Ivo Riet
Foto: Viktoria Tkatšenko, TTÜ personalijuhtimise magistrant
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785