Autor: Piret Reiljan • 14. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bauhof tunnistas süüd ja krimasi lõppes kokkuleppega

Kriminaalmenetlus Bauhofi suhtes sai läbi oportuniteedi ehk menetluse lõpetamisega, mis tähendab, et Bauhof tunnistas süütegu.

Oportuniteet tähendab kriminaalmenetluse lõpetamist avaliku menetlushuvi puudumise korral ja kui süü ei ole suur. "Kriminaalmenetlus antud konkurentsikuriteo osas veel kestab, kuid tõepoolest, käesolevaks ajaks on Bauhofi suhtes kriminaalmenetlus lõpetatud. Äriühingule on pandud kohustus tasuda kindel summa riigituludesse," märkis riigiprokuratuuri avalike suhete juht Katrin Lunt täna.

Äripäevale pole teada, kui suure summa peab Bauhof riigieelarvesse tasuma. Lunt selgitas, et lisaks Bauhofile olid uurimise all ka hankijad, kellest osade suhtes on samuti tänaseks menetlus lõppenud, osade suhtes aga menetlus kestab. "Menetluses olevate äriühingute osas viiakse veel läbi menetlustoiminguid," märkis Lunt.

"Bauhof ei ole uurimise all. Antud juhtum on lõpetatud ning Bauhof ei ole sundinud kunagi kedagi odavamalt või kallimalt müüma," teatas tänase Äripäeva kaaneloo peale Bauhof Group ASi esindav Varuli büroo advokaat Triinu Kinkar. Äripäev saatis Bauhofi juhatuse liikmele küsimused ka eile, enne loo avaldamist, kuid siis teatati advokaadi vahendusel, et teemat ei kommenteerita.

Tartu Ülikooli kriminaalõiguse professor Jaan Sootak on mullu Postimehe arvamusloos kirjutanud, et oportuniteedi ehk avaliku menetlushuvi puudumise tõttu kohtuistungitest pääsenud pole mitte õigeks mõistetud, vaid süüteo toime pannud ning kannavad selle eest ka vastutust. "Lihtmenetluses ja oportuniteedi korral jääb kriminaalmenetluse alus püsima, sest süüdistatav on teinud teo ja see vastab kuriteo tunnustele ning ta kannab selle eest ka vastutust," märkis Sootak.

Kriminaalmenetluse seadustiku pragrahv 202, mille alusel Bauhofi suhtes uurimine lõpetati, ütleb, et "kui kriminaalmenetluse ese on teise astme kuritegu ja selles kahtlustatava või süüdistatava isiku süü ei ole suur ning ta on heastanud või asunud heastama kuriteoga tekitatud kahju ja tasunud kriminaalmenetluse kulud või võtnud endale kohustuse tasuda kulud ning kui kriminaalmenetluse jätkamiseks puudub avalik menetlushuvi, võib prokuratuur kahtlustatava või süüdistatava nõusolekul taotleda, et kohus kriminaalmenetluse lõpetaks".

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785