Autor: Romet Kreek • 9. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordeconi kahjum vähenes

Nordeconi I kvartali kahjumi emaettevette aktsionäride osa kahanes aastaga 1,3 miljonilt eurolt 0,726 miljonile.

Swdbank ootas 0,7 mln eurost puhaskahjumit ja LHV pank 0,3 miljoni eurot kahjumit. LHV panga analüütikud ootavad Nordeconilt I kvartalis 13,2% aastast käibelangust 19,5 mln eurole. Swedbank ootab käibe 3% vähenemist 21,7 mln eurole. I kvartali käive kasvas 20,5%, 27,1 mln eurole.

„Esimese kvartali tulemus oli positiivne peamiselt seetõttu, et meil oli tavapärasest rohkem projekte, kus sai tööd teha ka talvekuudel – näiteks teedeehituse suurprojektide pinnasetööd ning rajatiste ehitamine,“ selgitas Nordecon AS-i juhatuse esimees Jaano Vink. „Sealjuures kasvas rajatiste segmendi müügitulu 30%. See omakorda mõjus hästi kasumlikkusele, sest just rajatiste valdkonnas on talvekuudel tavaliselt püsikulusid, mida katta tuleb.“

Väliskeskkond on seni ehitusettevõtete kasumlikkuse paranemist pigem veel soosinud. Aruandeperioodil teostati valdavalt eelmisel aastal sõlmitud lepinguid, mis koosmõjus ehitusmahtude kasvu ning suhteliselt stabiilsetena püsinud ehitussisendite ja alltöövõtu hindadega lõid head eeldused projektide keskmise kasumlikkuse kasvuks. Käesoleval aastal sõlmitavate avalike hankelepingute osas on oodata taaskord konkurentsi kasvu. Seda seoses ehitusettevõtete ootustega uute avalike hangete vähenemise kohta juba 2013. aastal tulenevalt EL struktuurifondide toetuste lõppemisel käesoleval eelarveperioodil. Sellest tulenevalt on oodata konkurentsi tihenemist ja hinnasurvet kõigis ehitusturu segmentides. Kontserni juhtkond teadvustab jätkuvalt pikaajaliste lepingute sõlmimisel sisendhindade kasvuga kaasnevaid riske ning jätkab lepingute hankimisel valitud kurssi, mille kohaselt on lepingu oodatav kasumlikkus tähtsam müügitulu kasvatamisest või selle hoidmisest saavutatud tasemel. Positiivse mõjuna kasumlikkusele on eratellijate jätkuv aktiivsus investeeringute tegemisel, mis 2013. aastal tõenäoliselt mõnevõrra kasvab.

„Võrreldes aastataguse perioodiga on tööde portfellis suurenenud hoonete segmendiga seotud lepingute osakaal ning see on peamiselt seotud eratellijatega,“ märkis Jaano Vink. „Kõik märgid näitavad, et eratellijate naasmine ehitusturule jätkub.“

Suuremad püsikulud ja ettevalmistused aktiivsema ehitusperioodi alustamiseks II kvartalil hoiavad väljaminekud võrreldes sissetulekutega kõrgetena. Jätkuvalt mõjutasid rahavooge maksetähtaegade erinevused. Tellijate maksetähtajad on pikad ning riigihangete puhul üldjuhul vahemikus 45-56 päeva. Allhankijatele tuleb samas tasuda reeglina 21-45 päeva jooksul. Kontsern kasutas tsüklilisuse maandamiseks faktooringteenust ning käibekapitali finantseerimiseks eraldatud arvelduskrediite.

Soome osakaal käibest kasvas aastaga 2 protsendilt kolmele protsendile, seoses teostatud betoontööde töövõtust. Eesti osa kahanes 98 protsendilt 97 protsendile, Valgevene osa oli 0%.

LHV pank soovitab aktsiat hoida ning aktsia õiglase väärtuse vahemik on 1,05-1,20 eurot. Swedbank soovitab aktsiat osta 1,30 eurose hinnasihiga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785