11. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EA Reng: 50% projektirahast kulub "lolluste" peale

Arhitektuuri- ja projekteerimisbüroo EA Reng juhi ja asutaja Jüri Rassi hinnangul projekti käigus arvestatakse palju riskidega ja seetõttu pannakse ka 50% projektirahast  nö. lolluste peale.

Jüri Rass rääkis tänasel Äripäeva teemaveebi ehitusuudised.ee korraldatud seminaril "Kuidas muuta ehitussektor 4 korda efektiivsemaks" Rail Balticu projektist, kus esimese vaatluse ajal nad panid projekti hinnaks kahekordse summa, mis sisaldas juba kõike riske. "Me kujutasime ette, mida me kõike peame tegema selle projekti käigus," märkis Rass.

Kuna hanke tingimusi muudeti, siis teise vaatluse ajal sai EA Reng esitada juba peaaegu poole väiksema hinnapakkumise.

Tööviljakus Eestis. "Tuleb vaadata peeglisse ning arvestada, et ongi meie tööviljakus madalam kui Soomes. See 50% tuleb ümbritsevast keskkonnast, seda on raske, aga mitte võimatu mõjutada.50% tuleneb meie töötavadest, töökultuurist,  töökommetest, suhtumisest ja mõtlemisest ja nõukaajast. See on asi, mille saame käsile võtta," märkis Rass.

Tööviljakuse allikad on Rassi sõnul investeeringud, tehnoloogia ja inimesed. "Mõistsime, et tehnoloogia on koht, kuhu me peame suunama teraviku, see on suhtumine, mõtlemine, juhtimine, koostöö, meeskonna ja peremehetunne. Otsustasime, et juurutame uue BIM tehnoloogia, mis on koostööplatvorm kogu meeskonnale," rääkis Rass oma kogemusest.

Tema sõnul BIM tehnoloogia väldib raiskamist ja välistab raiskajad, sest paraneb suhtlemine ja koostöö ning tõuseb tööviljakus.

Hea teada:

BIM tehnoloogiaga projekteerimisel luuakse virtuaalne 3-mõõtmeline mudel, mis sisaldab peale geomeetria ka kõiki valmiva hoone olulisi parameetreid. Mudel on hoone vastava valdkonna objektide andmebaas. Objektidel on oma määratud omadused nagu näiteks materjal, hind, värvus, kaal, kihid jne.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785