9. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko: lähiaastate tulemusi mõjutab Balti ehitusturg

Merko juhatuse esimehe Andres Trinki sõnul ei ole kolm aastat tagasi seatud finantseesmärgid täitunud eeskätt omakapitali tootluse ning väljaspool Eestit teenitavate tulude osas ning tulevikueesmärke mõjutab tugevalt Balti riikide ehitus- ja kinnisvaraturu lähiaastate nõrk kasvuväljavaade.

„Lähima kahe aasta jooksul ei näe me Balti riikide ehitusturu kasvu ning tingituna käesoleva Euroopa Liidu rahastamisperioodi lõppemisest väheneb ehitustellimustes ajutiselt ka riigihangete maht,“ märgib Trink.

„Loodetavasti jäävad uuel rahastamisperioodil 2014–2020 majandusse suunatavad rahalised vahendid varasemale tasemele. Viimase aasta kogemus näitab, et eratellijate aktiivsus suuremate objektide arendamisel ja käivitamisel on tõusnud, ent siiski aeglaselt. Samas survestavad ehitussektoris valitsev tihe konkurents ja ülevõimsused ettevõtete kasumimarginaale. Balti riikide korteriturul, eeskätt pealinnades, on areng olnud positiivne ja usume et jätkub mõõdukas tehinguaktiivsuse kasv ja hinnatõus,“ kommenteeris Andres Trink Balti riikide ehitusturu lähiaastate seisu.

Tulenevalt lähiaastate turuolukorrast, madalatest baasintressidest ning ettevõtte kõrgest omakapitali baasist, on ettevõtte strateegia ja finantseesmärgid suunatud investeeritud kapitali tootluse parandamisele ja bilansi struktuuri efektiivsemaks muutmisele.

„Oleme üle vaadanud omakapitali tootluse eesmärgi  ja lisaks on me eesmärk vähendada järk-järgult kinnistute osakaalu ettevõtte varades. Samuti oleme huvitatud uutest investeerimisvõimalustest, mis tugevdavad me kasvuperspektiive,“ lisas Andres Trink. 

ASi Merko Ehitus pikaajalised finantseesmärgid hõlmavad perioodi kuni aastani 2018 ning näevad ette perioodi keskmist omakapitali tootlust 10%, omakapitali osatähtsust varade mahust vähemalt 40% ning dividendimäära 50-70% aastakasumist. Finantseesmärgid vaadatakse iga-aastaselt üle lähtudes turusituatsioonist, ettevõtte finantsseisundist ja strateegiast.

ASi Merko Ehitus 2012. majandusaasta konsolideeritud müügitulu oli 249,13 miljonit eurot ning puhaskasum 7,63 miljonit eurot. Jaotamata kasumi jääk peale kasumi jaotamist on 98,93 miljonit eurot.

AS Merko Ehitus hõlmab Eesti ehitusettevõtet AS Merko Ehitus Eesti, Läti turule keskendunud SIA Merks'i, Leedu turul tegutsevat UAB Merko Statyba't ning kontserni kinnisvaraarenduse äriüksust koos kinnisvara omavate äriühingutega.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785