Autor: Aira Tammemäe • 27. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanalinna korteri ruutmeetri eest saab Kohtla-Järvel korteri

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark ütles täna Äripäeva Kinnisvarakonveretsil, et Kohtla-Järvel maksab korter sama palju kui Tallinna vanalinnas elamispinna ruutmeeter.

"Kui vaatame tehingute arvu 1000 elankiku kohta, siis suuri erisusi me piirkondlikult ei näe. Turg on suhteliselt aktiivne ka näiteks Kohtla-Järvel," tõi Toompark näite. Eestis tehakse aastas 1000 elaniku kohta 20 tehingut, Kohtla-Järvel 22, Tallinnas 26. Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist BestSales.ee

Toomparki sõnul on Eestis tervikuna kinnisvara hinnad üles läinud nii pakkumise kui ka reaalsete tehingute osas. "Otseselt mõjutab seda uusarenduste arv. Kuid kui võrrelda samas hoones tehtud tehinguid aastase vahega, siis ka sel juhul on näha oluline hinnatõus. Sellist trendi on näha igal pool Eestis va Kohtla-Järve," tõi Toompark välja taaskord ühe erinevuse.Tema sõnul on korterite ruutmeetri hind Tallinnas keskmiselt 1100 eurot ja Kohtla-Järvel 102 eurot. "Tallinnas on hinnad aastaga kasvanud 7%, Narva näiteks isegi 16%, Kohtla Järvel -1%," tõi Toompark välja kinnisvaraturu suured käärid. Uusarendusi Kohtla-Järvel paraktiliselt ei ole. "Mõistetavalt ei ole arendajal sellisel hinnatasemel mingit võimalust," ütles Toompark.

Kinnisvaraturul toimuv on seotud keskmise sissetulekuga. "Tallinnas tuleb viis aastat palka teenida, et mingi elamispind osta. Seda siis arvestatuna keskmise palgaga," tõi Toompark näite. "Pärnu turg on selles mõttes anomaalia, et Pärnus on nn teise kinnisvara omanikke ning ka välismaalasi, kes elamispindadega tehinguid teevad."

Toomark ütles, et Kohtla-Järve kohta käiv statistika võib viidata atrkatiivsele investeerimisvõimalusele.  Toomparki hinnangul on Ida-Virumaa kinnisvaraturul potentsiaali. Kuuldavasti on Narva kõrval hakanud Venemaalt pärit raha liikuma ka Kohtla-järve kinnisvarasse.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785