Aira Tammemäe • 27 märts 2013

Vanalinna korteri ruutmeetri eest saab Kohtla-Järvel korteri

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark ütles täna Äripäeva Kinnisvarakonveretsil, et Kohtla-Järvel maksab korter sama palju kui Tallinna vanalinnas elamispinna ruutmeeter.

"Kui vaatame tehingute arvu 1000 elankiku kohta, siis suuri erisusi me piirkondlikult ei näe. Turg on suhteliselt aktiivne ka näiteks Kohtla-Järvel," tõi Toompark näite. Eestis tehakse aastas 1000 elaniku kohta 20 tehingut, Kohtla-Järvel 22, Tallinnas 26. Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist BestSales.ee

Toomparki sõnul on Eestis tervikuna kinnisvara hinnad üles läinud nii pakkumise kui ka reaalsete tehingute osas. "Otseselt mõjutab seda uusarenduste arv. Kuid kui võrrelda samas hoones tehtud tehinguid aastase vahega, siis ka sel juhul on näha oluline hinnatõus. Sellist trendi on näha igal pool Eestis va Kohtla-Järve," tõi Toompark välja taaskord ühe erinevuse.Tema sõnul on korterite ruutmeetri hind Tallinnas keskmiselt 1100 eurot ja Kohtla-Järvel 102 eurot. "Tallinnas on hinnad aastaga kasvanud 7%, Narva näiteks isegi 16%, Kohtla Järvel -1%," tõi Toompark välja kinnisvaraturu suured käärid. Uusarendusi Kohtla-Järvel paraktiliselt ei ole. "Mõistetavalt ei ole arendajal sellisel hinnatasemel mingit võimalust," ütles Toompark.

Kinnisvaraturul toimuv on seotud keskmise sissetulekuga. "Tallinnas tuleb viis aastat palka teenida, et mingi elamispind osta. Seda siis arvestatuna keskmise palgaga," tõi Toompark näite. "Pärnu turg on selles mõttes anomaalia, et Pärnus on nn teise kinnisvara omanikke ning ka välismaalasi, kes elamispindadega tehinguid teevad."

Toomark ütles, et Kohtla-Järve kohta käiv statistika võib viidata atrkatiivsele investeerimisvõimalusele.  Toomparki hinnangul on Ida-Virumaa kinnisvaraturul potentsiaali. Kuuldavasti on Narva kõrval hakanud Venemaalt pärit raha liikuma ka Kohtla-järve kinnisvarasse.

 

 

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785