Autor: Raivo Sormunen • 28. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trigon PD trikitab Pärnus kinnisvara hindamisega

Trigon PD vahetas eelmisel aastal oma kinnisvarainvesteeringute hindaja Colliersi NEWSEC Valuations vastu, kes vähendas börsifirmale kuuluva 35,5 hektari kinnistute müügihinda aastaga 16 eurolt 10 euroni ruutmeetri kohta.

Kui 2011. aastal hindas kinnisvarainvesteeringuid Colliers International võrreldavate tehingute meetodil Trigon PD kinnistute müügihinnaks koos infrastruktuuriga 16 eurot ruutmeetri kohta, siis Newsec Valuations EE sai aasta hiljem samuti võrreldavate tehingute meetodit kajastades kinnistute müügihinnaks vaid 10 eurot ruutmeetri kohta.

Kui Colliersi sõnul jäid võrreldava kommertskinnisvaraga tehtud tehingute hinnad 2011. aastal vahemikku 15-39 eurot ruutmeeter sõltuvalt asukohast ja infrastruktuurist, siis Newsec võttis võrreldavate tehingute hinnavahemikuks 7-15 eurot ruutmeeter.

Hoolimata suurest hinnaerinevusest langes Trigon PD kinnisvarainvesteeringute õiglane väärtus aastaga aga vaid 2,425 miljonilt 2,29 miljoni euroni, kuid siin peab arvestama ka seda, et möödunud aastal müüdi 210 000 euro eest kinnisvara. Ehk siis kinnisvara õiglane väärtus aastaga ei muutunud.

Trigon Capital kinnisvarainvesteeringute osakonna juhataja Martin Rekori sõnul on suur erinevus kinnistute müügihindade vahes seetõttu, et Pärnu kinnisvaraturg on ebalikviidne.

Näiteks tõi ta 2011. aasta, kui Colliers sai võrreldavateks tehinguteks võtta Pärnus vaid ühe kinnistu ning kasutas hindamisel seetõttu ka teiste linnade ärikinnisvara hindu. 2012. aastal oli aga turg aktiivsem ning kinnisvara hindamisel sai aluseks võtta juba vaid Pärnu piirkonna hinnad.

Kinnisvara müügiperioodi lühenemist kaheksalt aastalt neljale põhjendas Rekor eelkõige kasvanud likviidsusega ning diskontomäära hüpet 10,2%lt 19,6%ni hindamismudelis sellega, et riskid on suured ja sellise diskontomäärani jõudis Newsec ise ning Trigon seda ette ei andnud.

Trigon PD omab 35,46 hektari suurust kinnisvaraarendusprojekti Pärnu linnas, millel on kehtiv detailplaneering juba aastast 2005. Rekori sõnul nad ise hetkel midagi ehitama ei kavatse hakata ning eesmärk on endiselt kinnistute müügi kaudu kapitali vabastada.

Nii näiteks õnnestus 2012. aasta mais Trigon PD-l 35eurose ruutmeetrihinnaga müüa 6006 ruutmeetrine mõtteline osa kinnistust 210 000 euro eest. Rekori sõnul läks tehinguga hästi, kuid seda hinda ei saa kogu krundi puhul aluseks võtta, kuna müüdi kinnistu nurgapoolset tükki.

Selle aasta jaanuaris on Pärnu linnavolikogu vastu võetud ning hetkel avalikul väljapanekul umbes neljahektarine tükike Trigon PD maad. Rekori sõnul on tegemist nurgatükiga, kus soovitakse tõsta ärimaa osakaalu 20%lt 80%ni.

Küsimuse peale, kas Trigonil on kavatsus sinna seejärel püsti panna ostukeskus, vastas Rekor, et tegelikult on juba praegu võimalus krundile väike ostukeskus püstitada ning kinnitas, et Trigoni eesmärk on ikkagi kinnistute müük.

Trigon PD aktsia sulgus eile Tallinna börsil 0,29 eurol, mis hindab kinnisvaratüki väärtuseks 1,30 miljonit eurot.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785