1. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektid loodavad mõõna lõppu ja tööd piiri taga

Arhitektid loodavad sellelt aastalt pikaleveninud mõõna lõppu ning seda, et edaspidi saaksid hooneid projekteerida ainult diplomiga arhitektid, kirjutab Äripäev.

Arhitektid  ei  usu,  et  nende  töömaht  kasvab.

“Usun, et palju halvemaks ei lähe,” ütles Allianss Arhitektid ASi partneri Mark Ülar.  “Usun, et lähimatel aastatel kuuleme Eesti arhitektidest, kes on saanud tööd naaberriikides.”

Arhitektide liidu esimees ning Arhitektid Muru ja Pere OÜ üks omanikest Peeter Pere ootab algavalt aastalt, et lõpule jõuaks ligi kaheksa aastat kestnud riigiarhitekti institutsiooni sünnitamine ning et selle tulemusel lõpeks senine killustunud tegevus. Ka ootab Pere, et lõpusirgele jõuaks 2014. aastal jõustuv seadusemuudatus, mis lubaks hooneid projekteerida vaid vastavat kutset omaval volitatud arhitektil. Kutse annaks kutsekomisjon, kus lisaks diplomile tuleb oma pädevust tõestada ka tehtud tööde, läbitud täiendkoolituste ja muu sellisega. Seni on kutse omamine olnud arhitektide jaoks kvaliteedinäitaja, mitte seaduses kirjapandud tingimus.

Ebakindel olukord.  Ka Ülari hinnangul peaksid projekteerida saama need, kellel on selle jaoks haridus. Eesti arhitektid on tema sõnul hea ettevalmistusega ja võimelised korda saatma lausa imesid. Arhitektide olukord on praegu väga erinev – büroode omanikud näevad vaeva efektiivsusega ja palgalisel tööl olevad arhitektid on endiselt ebakindlas seisus, tõdes Ülar. Tema hinnangul on toimumas jagunemine ja selginemine – kes on kes.

Loe pikemalt 1. veebruari Äripäeva paberlehest.

Arhitektide, projekteerijate ja ehitusinseneride tulevikust räägime aga täpsemalt 27. veebruaril projekteerimiskonverentsil INTELPROJECT 2013. Konverentsi peaesinejateks on rahvusvahelise FIDIC assotsiatsiooni juht Enrico Vink, B+H Arhitects arhitekt ja partner Tõnu Altosaar (Kanada) ning mitmed teised oma ala eksperdid.

Konverentsi eelregistreerimise soodushind on 18. veebruarini 179.- eurot +km (käibemaksuga 214,80 eurot). Konverentsi täishind alates 19. veebruarist 239.- eurot +km (käibemaksuga 286,80 eurot).

Registreerida on võimalik e-posti aadressile [email protected] või telefonil 6670 411.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785