Autor: Marta Jaakson • 29. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ehitajad jäävad Soomes eelisseisuta

Jaanuari keskel otsustas riigikohus, et Soome lähetatud töötajale tuleb maksta töötasu sealsete määrade järgi. See aga jätab paljud Soome läinud ehitajad konkurentsieeliseta, kirjutab Äripäev.

Riigikohtu otsusega loodud pretsedent puudutab ka teiste elualade ettevõtjaid, kes lähetavad töötajaid mõnda Euroopa Liidu liikmesriiki. Otsus ütleb, et Soome lähetatud töötajale tuleb maksta töötasu sealses kollektiivlepingus ettenähtud määras või selle puudumisel tavalist ja mõistlikku tasu.

Selle kohta, mis on tavaline ja mõistlik tasu, võib selgitusi leida Soome kohtupraktikast, selgitas riigikohtu pressiesindaja Eveli Kuklane. "Tegu on määratlemata õigusmõistega, mis sõltub situatsioonist ja kontekstist ning universaalselt valemit selle arvutamiseks pole võimalik anda," märkis ta.

Sarnased töötamise regulatsioonid kehtivad Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiivi tõttu kõigis ELi riikides. Kuna riigikohtu lahend on lõplik, võib edaspidistes vaidlustes kohtuotsusele tugineda.

Skanska juhatuse esimehe Andres Aaviku sõnul on ettevõtte jaoks säästlikum lähetada Eesti töötaja Soome, kuna eestlane on nii tööaja kui ka tasu osas leplikum. "Kui maksta Soome miinimumi, mis on liitude ja ametiühingu poolt peale surutud, saab selle eest Eestist sinna viia väga hea spetsialisti, aga Soomes on selle väga hea spetsialisti hind veel 20-30% kallim," hindas Aavik ning lisas, et vahe on efektiivsuses ja paindlikkuses.

Kuidas kommenteerivad olukorda teised Soomes tegutsevad ettevõtjad, loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785