Autor: Romet Kreek • 17. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norra tahab jahutada eluasemelaenude andmist

Norra võib nõuda pankadelt topelt reserve, et eluasemelaenude kaudu püüda jahutada kinnisvarabuumi, vahendab Bloomberg.

Norra finantsinspektsioon peaks 1. märtsiks kokku panema ettepanekud tõstmaks riskikaalu 35 protsendile. Norra suurima panga DNB keskmine kaalutud riskikaal oli eelmise aasta lõpus 12,8 protsenti.

Soovitust madalam inflatsioon ja välismaised langenud intressimäärad panid Norra keskpanga säilitama baasintressimäära taseme muutmatult 1,5 protsendil. See aga tõstab eluasemete hindu rekordkõrgustesse.

Basel II raamistikus on Norras eluasemelaenude keskmine riskikaal 11 protsenti võrreldes Saksamaa 15 protsendi ja Hispaania 35 protsendiga. Rootsi finantsinspektsioon tegi 26. novembril ettepaneku kolmekordistada eluasemelaenude riskikaalu, viielt protsendilt 15 protsendile.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785