Autor: Piret Reiljan • 23. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karm süüdistus kinnisvara investoritelt Eesti juhtidele 

Buumi tipus Tallinnasse ja Riiga ostetud kinnisvaraprojektidega hävinud Londoni börsifirma süüdistab investoritele ligi 27 miljoni euro kahju tekitamises Eesti nimekaid tippjuhte.

Ilma suurema kärata on offshore-piirkonnana tuntud Mani saarel esitatud erakordne hagi laitmatu renomeega Põhjamaade Investeerimispanga asepresidendi Gunnar Oki, Hansapangas ja Trigon Capitalis tippjuhi ametit pidanud ettevõtja Kristel Meose ning Estonian Business Schooli vedava Madis Habakuke ja tema poja Mart Habakuke kinnisvarafirma Metro Capital Management tegevuse peale. Hageja on 2006. aasta lõpus eestlaste asutatud Londoni börsi alternatiivturu ettevõte Metro Baltic Horizons Plc.

Horizonsi hiljutises pressiteates võetakse kohtuasi kokku nii, et eksjuhtidel nähakse süüd hooletuse, lepingu rikkumise ja/või usalduse murdmise tõttu aastatel 2007-2009 grupile hinnanguliselt 26,6 miljonit euro kahju tekitamises. Ettevõtte praegused iirlastest juhid heidavad eelmise aasta suveni Horizonsi investeeringuid juhtinud Habakukede firmale Metro Capital Management ette korduvaid huvide konflikte ja viitavad nende poolt Horizonsile teadlikult tekitatud kahjule.

Metro Capital Managementi juhatuse liige ja üks omanikest Mart Habakuk nentis, et ei saa süüdistuse üksikasju kommenteerida, kuid pidas kummaliseks, et huvide konfliktis süüdistatakse neid olukorras, kus tema ja teised Metro Capital Managementi inimesed on ise Horizonsi 15% omanikud ning lisaks investeerinud Horizonsiga identsetel tingimustel vähemusomanikuna Horizonsiga samadesse projektidesse. "Kõik mulle ja Metro Capital Managementile esitatud süüdistused kavatseme täies ulatuses vaidlustada," sõnas Habakuk. Ka Okk ja Meos ütlesid, et süüdistused on alusetud, kuid pikemaid kommentaare kohtuvaidluse tõttu ei jaganud.

Habakuk tõi vaidlust kommenteerides välja ühe võimaliku iirlastest hagejate motiivi. "Meie arvates üritab Horizonsi juhtkond rakendada investeerimisstrateegiat, mida tavaliselt rakendavad fondid, mis investeerivad kohtuvaidlustesse tulu teenimise eesmärgil," sõnas ta ja lisas, et kuna Horizonsi endine juhtkond on kindlustatud, siis juhul kui kohtus õnnestub tõestada juhtimisvigu, peaks ettevõtel olema võimalik teenida kindlustushüvitist.

Horizonsi tuntuim investeering on Tallinnas Viru väljakul asuv Metro Plaza, mis buumi ajal osteti, valmis ehitati ja eelmisel aastal suure kahjumiga leedukate fondile müüdi. Kaks teist Baltikumi projekti võeti Horizonsilt ära lausa sundkorras võlgade katteks, alles on vaid kinnistu Venemaal Peterburis. "Meie kaebus puudutab kõiki kinnisvarainvesteeringuid, aga eelkõige Metro Plazat ja Krastat," kommenteeris Äripäevale Horizonsi praegune iirlasest juht Ronan Reid. Krasta oli Horizonsi kinnisvaraarendus Riias, mis mullu võlgade katteks ettevõttelt ära võeti.

Loe reedesest Äripäevast börsifirma hävimise lugu ja vaata, milles iirlased täpsemalt Eesti tippjuhte süüdistavad. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785