1. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teedelabor pakub enneolematuid võimalusi teede katsetamiseks

31. oktooobril tutvustas Tallinna Tehnikakõrgkooli (TKTK) õppejõud Sven Sillamäe Ehitusuudised.ee ehitusklubis Eestis asuva unikaalse teedelabori võimalusi ettevõtjatele.

„Maailmas on teedekatsetus laborite valdkonnas on päris kõrge konkurents. Püüame silma paista oma laboriga ning saada selles valdkonnas ka jala ukse vahele,“ rääkis Sillamäe. „Olen külastanud varasemalt mitmeid laboreid erinevates Euroopa ülikoolides ning tekkis küsimus, miks Eestis puuduvad nii olulise valdkonna nagu teedeehitus laborid.“

Sillamäe sõnul on labori üks eesmärke uurida, kuidas meie teedeehituses kasutatud lahenduste puhul kõik materjalid omavahel koos toimivad. „Laboris saame ehitada tee valmis kõikide kihtidega ning teha katsetusi,“ tutvustas Sillamäe. „Saame hinnata üldist katendit ja kõike kihte eraldi.

TKTK poolt juhitud labor on unikaalne selle poolest, et sinna luuakse reaaltingimustele lähedasi olukordi, sh ka talve, suve, kevade ja sügise tingimusi. Laboris ehitatakse põhimõtteliselt tee valmis nii, nagu seda ka reaalselt tehakse. Võimalik on luua põhjavee kihte neid külmutada ning taas sulatada. Laboris on võimalik luua erinevaid tee klasse ja katsetada ennustatavaid koormussagedusi. „Laboris ehitatud tee võimalikult identselt loodustingimustele,“ toob Sillamäe välja.

„Varem meil sellised võimalused puudusid täielikult, kus oleks olnud võimalik mängida läbi tee terve elutsükkel. Reaalsel teel saame tulemusi aastatega, laboris aga kuudega, kus proovitakse läbi miljon erinevat faktorit,“ sõnas Sillamäe.

Sillamäe hindab uuringute tellimuste kasvutrendi ning praegu tehakse tööd ka laienemisplaanidega, et luua erinevaid lahendusi ja võimalusi teede katsetamiseks. Töö käib selle nimel, et kaasata ka välispartnereid.

Samas tegi Sillamäe üleskutse ettevõtetele pöörduda kõikide teede probleemidega seotud küsimustega TKTK poole, et kaasata kõrgkooli tudengeid juba õpingute ajal reaalsete probleemide lahendamisse. Sillamäe sõnul ei pea alati olema mängus raha, vaid kindlasti leidub koostöövõimalusi, kus on ka mitterahaliselt võimalik mõlemale osapoolele kasulik olla.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785