1. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: Investorid otsivad kindla rahavooga kinnisvara

Colliersi analüütikute koostatud igakuisest ülevaatest ilmneb, et erinevad kinnisvara sektorid on jätkuvalt aktiivsed ning positiivse trendiga. Tallinna büroopindade turg on jätkuvalt aktiive.

Mitmed ettevõtted laiendavad oma kontoreid või otsivad uusi ja paremaid pindasid. Tähtsaimateks faktoriteks büroopinna puhul peetakse efektiivset ruumikasutust ja kuluefektiivsust. Kuna üle 2000 ruutmeetri suuruseid kvaliteetseid kontoripindu ei ole piisavalt, siis on see Colliersi hinnangul loonud soodsa pinnase järgmise paari aasta jooksul mitme uue büroohoone rajamiseks, milles on märkimisväärne osa ka spekulatiivset pinda.

Investeerimisturul otsivad investorid pidevalt uut kvaliteetse rahavooga kinnisvara, kuhu oma vaba kapital paigutada. Alternatiivsete rahapaigutusvõimaluste kesised väljavaated on tõstnud kinnisvara kui investeerimissuuna populaarsust. Turg on aktiivne ning pakkumises on mitu portfelli ja mitmed suured tehingud on juba lõppfaasis. Samas on tootlused püsinud stabiilsetena, olles mõjutatud peamiselt finantseerimistingimustest. Eelmiste aastatega võrreldes võib täheldada Venemaalt pärinevate investeeringute osakaalu jätkuvat kasvu.

Lao- ja tööstuspindade turul on mitmeid ettevõtteid, mis laienevad ja kolivad kvaliteetsemale pinnale. Klientide tellimuse alusel tehtud arendused domineerivad turul jätkuvalt, aga neile on lisandumas ka mõned spekulatiivsed projektid.

Spekulatiivse riski võtmine on märgiks arendajate kindlustundest, tulenedes kvaliteetsete lao- ja tööstuspindade piisavalt suurest nõudlusest.

Näiteks toob Lasnamäele Peterburi tee kõrvale kerkiv spekulatiivne projekt, VPG Park Nehatu, 2013. aasta lõpuks turule ca. 21 000 m2 uut lao- ja logistikapinda. Projekti kogumaht on ca. 50 000 m2.

Jaekaubandussektori positiivsed majandustulemused on olnud enamuse turuosaliste jaoks üllatus.

“Põhjuseid miks jaekaubanduse maht 2012. aasta kaheksa kuu jooksul suurenes on mitmeid. Madal võrdlusbaas, reaalpalga kasv, tööhõive kasv, suurenenud turistide arv. Samas jääb õhku siiski küsimus, et kui jätkusuutlik selline kasv pikemas perspektiivis tegelikult on,“ toob välja Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Colliers International Advisors on osa rahvusvahelisest kinnisvarateenuseid osutavast konsultatsioonifirmast Colliers International, millel on 62 riigis 522 esindust.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785