23. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

74 ehitusettevõtet MTA luubi all

Maksu- ja tolliameti (MTA) revidendid kontrollisid eelmisel nädalal 12 ehitusobjekti, kus töötas kokku 74 ehitusettevõtet. Kahel objektil tuvastati „esimese päeva töötajaid“ oluliselt rohkem kui teistel kontrollitud objektidel.

MTA kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendiku sõnul on ehitusvaldkonna maksukuulekuse tõstmisel tööd veel küllaga ja deklareeritud tasud ei peegelda ehitusettevõtete poolt tegelikkuses makstavat töötasu.

MTA kontrolli käigus võeti seletusi kokku 203 töötajalt ja tuvastati 46 inimest, kelle osas ei ole varem maksudeklaratsioonidel töötasu deklareeritud.

Üht Tallinnas asuvat ehitusobjekti, kus maksuhaldur tuvastas üheksa objektiga seotud äriühingut, kontrolliti juba mitmendat korda.

Selgitusi võeti 13 töötajalt, kellest üheksa olid väidetavalt esimest päeva sel objektil tööl ja kaks väidetavalt alustasid tööd sel kuul. Mitte ükski neist 11 isikust ei kajastunud mõne ettevõtte septembri tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonil.

Objektiga seotud ühe ettevõtte keskmine väljamakstud brutopalk on deklaratsioonide järgi 140 eurot kuus, ühel 160 eurot kuus ja kolmel ettevõttel jäi see alla 400 euro kuus.

Ühel Sillamäel asuval ehitusobjektil tuvastasid MTA töötajad kontrolli käigus kaheksa objektiga seotud äriühingut. Selgitusi võeti 56 töötajalt, kellest 11 ei kajastu tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidel. Neist 10 alustas väidetavalt tööd oktoobris ja üks väitis end olevat esimest päeva tööl.

„Turul tegutsevad ausad ehitusettevõtted on meile väitnud, et tegelik palk on kordades suurem. See näitab ilmekalt, et maksupettused on ehitussektoris jätkuvalt suur probleem. Näiteks väitis üks eelmisel nädalal kontrollitud ettevõtte juht, et on ainuke töötaja äriühingus ja tema brutopalk on 290 eurot, mille ta on ka deklareerinud,“ ütles Lemendik.

MTA jätkab korrapärast ümbrikupalkade ja käibemaksu kontrollimist ehitusobjektidel seni kuni tulemused sektoris paranevad.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785