Autor: Kadri Põlendik • 16. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saa: korterite üüriturg hakkab rahunema

Tänasel kinnisvaraseminaril prognoosis Arco Vara juhatuse liige Mart Saa, et järgmisel aastal uute eluruumide müügihinnad küll tõusevad, kuid korterite üürihinnad seda enam ei tee.

Oma ettekandes kinnisvaraturu ülevaatest esitas Mart Saa prognoosi 2013. aastaks, mil on oodata muutust võrreldes praeguse olukorraga. Tema hinnangul hakkab rohkem raha liikuma pankadest kinnisvarasse, mis omakorda tõstab uute eluruumide ruutmeetri müügihinda. Samas tõdes ta, et kulude kokkuhoiu tähtsus aina kasvab, nagu ka rahulolematus hindade tõusu pärast. Ometi loodetakse, et rohkem hakatakse hoiuseid kasutama investeeringuteks ning kasvab ka pankade aktiivsus laenu anda.

Uuel aastal alustatakse Saa hinnangul suuremate arendustega, endiselt lisandub turule väiksemate korterelamute arendusi, kusjuures ehitushind ei lange, vaid pigem tõuseb. Kuna huvi kinnisvara ostmise vastu kasvab, rahuneb Saa sõnul üüriturg ning hinnad seal enam ei tõuse.

Tootmis- ja laopindades hakkab nõudlus pakkumist ületama. Olukord jääb Saa hinnangul samaks vaid majade ja maade ning büroopindade turul.

Saa märkis ettekandes, et kinnisvaraturu seisukohast oodatakse eurotsooni kriisi leebumist ning inimeste palgataseme tõusu, kuid prognoosis tulevaks aastaks endiselt halbu uudiseid maailma majandusest.

Täna toimub Meritoni konverentsikeskuses Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) ja Bigbanki korraldatud seminar „Mis saab edasi?“, kus arutletakse olukorra üle Eesti kinnisvaraturul. Seminari moderaatorid on EKFL tegevdirektor Tõnis Rüütel ja juhatuse esimees Peep Sooman.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785