6. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriostu tehingute arv kasvas, ostujõud hakkab langema

Pindi Kinnisvara koostatud juuli kuu ülevaatest selgub, et sel aastal tehti suvekuudel korteri ostu-müügi tehinguid ligi kolmandiku võrra enam eelmisest aastast.

Kui eelmisel aastal sooritati Eesti suuremates linnades juuli kuus tehinguid 706, siis sel aastal tõusis see 991-le. Aktiivsus kasvas ka võrreldes juuniga 57 tehingu võrra.

Samas märgib ülevaade, et ostujõud hakkab langema. Keskmist palka teeniv tallinlane saab omale olemasolevate finantseerimistingimustel soetada 68 ruutmeetrit, tartlaste ja pärnakate ostuvõimekus on vastavalt oma piirkonna keskmisele sissetulekule 73 ja 84 ruutmeetrit. Buumi tipul 2007. aasta alguses piirdus ostuvõimekus suuremates linnades ca 30 ruutmeetriga, 2009. aastal oli aga suuremate linnade ostujõud üle 90 ruutmeetri.

Samuti on hakanud suuremates linnades pakkumiste arv langema, kuna uut vara tuleb müüki varasemast vähem, oma osa annab ka kasvanud tehingute arv.

Aktiivsust oli märgata valmis eramute tehingute puhul, kus kasv eelmise kuuga oli +43%. Hoonestamata eramute turg püsib.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785