6. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA kontrollreidide tulemusena kasvas ehitussektoris töötajate arv

„On selge, et objektil ei kerki seinad iseenesest ja need tööd on kellegi poolt tehtud,“ ütles MTA kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemedik.

MTA poolt korraldatud reidide tulemusena kasvas sektoris töötajate arv 166 töötaja võrra. Pärast maksuhalduri tegevusi märtsis ja aprillis parandas 125 äriühingut oma maksekäitumist, kuid kõik mitte veel soovitud tasemele. Enne kontrollitegevusi oli keskmine deklareeritud kuu töötasu kontrollitud ehitusettevõtetes 388 eurot. Kontrollitegevuste tulemusena suurenes keskmine deklareeritud töötasu 532 euroni ehk 37,1% võrra. 79 äriühingu maksukäitumises muutusi ei olnud või jäeti maksudeklaratsioon õigeaegselt esitamata ja 74 maksukäitumine halvenes. Nimetatud ettevõtete osas jätkab maksuhaldur kontrollitegevusi, et selgitada maksukäitumise halvenemise põhjuseid. Kontrollitöö tulemusena on juba tuvastatud deklareerimata ja tasumata makse üle 780 000 euro.

Lemediku sõnul näitavad esialgsed tulemused, et ehitussektoris tegutsevate ettevõtete maksukäitumine on paranenud. „Tuleb tunnistada, et tööd selles vallas on veel väga palju. Oleme võtnud sihiks, et kontrollime neid ettevõtted, kes ei muutnud oma käitumist, kuni muutus on toimunud,“ märkis Lemedik.

Viimastel kuudel on MTA oluliselt suurendanud kontrollide arvu ehitussektoris. MTA hinnangul jääb ehitussektoris laekumata veidi üle 40 miljoni euro makse aastas. Suurimad probleemid on ümbrikupalk ja käibemaksupettused.

Märtsis ja aprillis alustas maksuhaldur kontrolli 278 ehitussektori ettevõttes ja viis läbi olulisemalt rohkem etteteatamata vaatlusi kui varasematel aastatel – 132 etteteatamata vaatlust. Selgitusi võeti üle 1600 töötajalt, kellest veerand olid väidetavalt tööl esimest päeva. MTA kontrollide tulemusena tõusis töötajate arv 52 ettevõttes kokku 166 töötaja võrra.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785