19. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NIB president: vajame rohkem PPP projekte

Põhjamaade Investeerimispanga (NIB) presidendi Henrik Normanni sõnul ei saa taristuprojektide elluviimist edasi lükata, sest avalikul sektoril on vähe raha. Tuleb tõsiselt kaaluda era- ja avaliku sektori koostööprojektide (PPP) osakaalu tõstmist.

Samal ajal kui pank annab laenu, piiravad rangemad kapitali nõudmised ja suured maksumused panga poolset finantseerimist. Pangad püüavad pigem vähendada võlgu, mille tähtajad on üha lühemad.

Olukorras, kus nii avaliku kui ka erasektori pikaajalist raha on vähe, on vaja leida rohkem võimalusi, et kaasata kapitali infrastruktuuriprojektidele.

"Avaliku ja erasektori PPP koostööprojektidel võiks olla oluliselt suurem roll, et see lünk täita. Siiani on PPP projektide areng olnud siiski pettumus. Aastatel 1994 kuni 2012 on ligi 60 PPP projekti rahastatud NIB poolt kogu Põhjamaade ja Balti regioonis koguväärtusega 5,9 miljardit eurot. See on madal näitaja, mis pigem näitab, et suur potentsiaal on leidmata," märkis Normann

Normann näeb laiemat rolli ametiasutuste ja finantsasutuste kaasamisest infrastruktuuride projektide elluviimisel.

Normann rõhutas, et PPP pole küll mingi imerohi, kuid pakub siiski paremaid võimalusi projektide teostamiseks.

PPP projektide puhul rõhutas Normann, et esiteks peaks olema selge, mis on projekti lisaväärtus võrreldes projekti rahastamisel ainult avaliku sektori poolt. Teiseks peavad projektid olema väga hästi struktureeritud, mis põhineb võrdsetele riskide jagamisele. Kolmandaks peab dokumentatsioon olema lihtne ja tehingukulud mõistlikud, et võimaldada ka väiksemate projektide puhul PPP-d.

Eesti rahandusminister Jürgen Ligi PPP projektidesse siiski ei usu. "PPP skeem on enese ja statistika petmine, kalli laenu varjamine erasektori taha. Erasektor ei paku ju abikätt, vaid küsib lisateenistust," on öelnud Ligi varasemalt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785