Autor: Virge Haavasalu • 7. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika moonutab tegelikkust

“Me ju võrdleme praegu ehitajate jaoks selgelt kõige nõrgemate aastatega. Sealt see ilus kasvunumber ilmselgelt tuleb,” kommenteeris Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink Statistikaameti tulemusi.

Kui eile avaldatud statistikaameti ettevõtlusstatistika näitab tugevaid kasvunumbreid nii käibes kui ka kasumis, siis ettevõtjad põhjendavad seda ennekõike eelmise aasta madala võrdlusbaasiga ja igapäevategevuses väga suurt kasu ei tunta, sest erinevad kulud söövad kasumi ära.

“Möödunud perioodide väga madalad võrreldavad tasemed on eelkõige see põhjus,” ütles ehitusettevõtte Nordecon juht Jaano Vink, mis võiks olla ehitussektori 40protsendise käibe kasvu ja kahjumist 24 miljoni eurose kasumisse jõudmise taga tänavu esimeses kvartalis.

Mahu kasv tooks kasumi. Vink  lisas,  et  kui  mahud taastuvad, on võimalik näidata ka kasvunumbreid. “Ühest küljest see kasuminumber on suur, teine pool on see, milline see kasumlikkuse näitaja on,” seadis ta kasumiväärtuse küsimuse alla. “See lõpptulemusena enam nii meeletult hea ei tarvitsegi olla.”

Kindlasti on nii mahu kui ka kasvude sees Vingi sõnul paratamatult ehitusmaterjalide ja tööjõu hindade tõus. “Kasuminumbrit see vaevalt et mõjutab, aga mahtusid kindlasti,” märkis ta. “Tänavu on need taas pigem stabiliseerunud.” Vink uskus, et edasistes käibe- ja kasuminumbrites ei tohiks tänavu küll väga järsku kukkumist või pidurdumist tulla. “Kas see nüüd nii hoogsalt edasi läheb, aga eelmise aasta madal võrdlusbaas on  meil  ees  ja  positiivne  trend  on  meil  kindlasti olemas,” lausus ta.

Loe pikemalt 7. juuni Äripäeva paberlehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785