5. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Matek avas Pärnus uue tehase

31. mail Pärnus pidulikult avatud AS Mateki uus tehas võimaldab puitelementmajade tootmismahte kahekordistada.

„Tahame oma tootmismahte 3 aasta jooksul senisega võrreldes kahekordistada, olemasolevas tehases oleks see olnud võimatu,“ ütles ettevõtte tegevdirektor Sven Mats. Uue tehase maksumus 3,5 miljonit eurot.

„Eelmine tehas sai 24 aastat tagasi rajatud just puitelementide tootmiseks. Toode ning selle tootmise tehnoloogia on sedavõrd muutunud, et vanas tehases oli tootmise logistika muutnud ebaratsionaalseks. Ühtlasi peame ka väga oluliseks töötajate töötingimusi, mis uue tehasega tegid väga tugeva hüppe,“ sõnas Mats. Seni on Matek töötanud rendipinnal.

Projekti kogumaksumuseks koos kinnistu ostu, ehituse ja tehnoloogilise sisseseade ümberkolimisega oli 3,5 miljonit eurot. Tehases on võimalik toota 120 000 m2 tasapinnalist ja 10 000 ruutmeetrise põrandapinnaga ruumelementi aastas. Uude tootmishoonesse tehtud investeering on suurim ettevõtte ajaloo jooksul.

Matek planeeris uue tehase rajamist aastast 2004, eelistades konservatiivse äri pooldajana puhtalt laenuraha põhjal tehtud investeeringu asemele omakapitali koguda, et riske madalana hoida. Olulist rolli tehase rajamise otsuse tegemisel 2010. aastal mängisid nii kasvanud kindlus tuleviku suhtes, mõistlikud ehitushinnad kui ka sobivate tingimustega kinnistu soetamine.

„Puumajade tootmise oskus Euroopas on koondunud Soome, Rootsi, Saksamaale ja Eestisse ning arvestatavaid tootjaid on sadu.  Kuid tootjaid, kes suudaks projekteerida, toota ja püstitada kliendi arhitektuuri, soovide, erinevate sihtturgude normide järgi kortermaju ja ühiskondlikke hooneid ning teha seda suhteliselt suures mahus ei ole väga palju,“ rääkis Mats. „Seega oleme selles nišis üks Euroopa arvestatav tegija ning uus tehas koos lisa tootmismahuga annavad meile päris head võimalused Eesti eksporti arendada ja praktiliselt ainsat kohalikku taastuvat toorainet väärtustada.“

Kolme järgneva aasta jooksul luuakse uues tehases umbes 50 uut töökohta. Ettevõtte mullune netokäive oli 5,2 miljonit eurot.

AS Matek on Eesti vanim puitkarkass elementmajade tootja, kes tegutseb aastast 1988. Viimaste aastate müügimahust on ~95 % eksporditud ning põhilisteks sihtturgudeks on Norra ja Rootsi.

Uus tehas avati Pärnus 31. mail.

 

Uue tehase avamine Pärnus
Foto: AS Matek
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785