21. mai 2012
Jaga lugu:

Aknaturul pahatahtlikud odavakende müüjad

„Peale ehitusbuumi lõppu avastasid paljud aknaostjad, et garantiiküsimustega pole enam kellegi poole pöörduda.“ ütles Arutechi ekspordi eest vastutav Katerina Kraav.

Majandusolukorra paranedes on Eestis taas märgata toimetamas odavate, peamiselt Poola päritolu akende müüjaid, kellega kaupa tehes paljud aknaostjad ehitusbuumi ajal näppe kõrvetasid. Mõned kriisiajal koos ostjatele antud garantiidega kui vits vette kadunud ettevõtted tegutsevad lausa samadel aadressidel.

Kraavi sõnul püüdsid Poola aknatootjad kriisi ajal kanda kinnitada ka Skandinaavias.

“Suheldes tellijatega messidel Rootsis ja Norras, kuuleb sageli etteheiteid Poola päritolu odava, kuid ebakvaliteetse toodangu aadressil. Eesti tootjatele pole see halb uudis, sest meie toodang on kaasaegne ja kvaliteene, samas hinnad väga mõistlikud,” ütles Kraav.

Aknaid müüvas ettevõttes Arutech ekspordi eest vastutava Katerina Kraavi sõnul on tarbijad nüüd loodetavasti ettevaatlikumad ning ei kiirusta tellima aknaid kahtlase taustaga ettevõtetelt.

Plasto AS müügijuhi Arno Kuusik mainis, et nad on teadlikud odavakende tootjate pakkujatest, kuid pole täpsemalt uurinud, kui palju neid juurde on tulnud. „Julgen väita, et kui jätta masu aeg välja, siis meid odavakende toodang mõjutanud pole, kuna klientidele on eelkõige oluline kvaliteet, millest kliendid ka väga teadlikud on,“ ütles Kuusik. Kuusiku sõnul tuleb klientidel olla tähelepanelik tootjatelt ning müüjatelt küsida vastava toodangu kvaliteedi sertifikaati, mida on samas võimalik ka lihtsalt võltsida. „Kui ikka ettevõte on turul tegutsenud väga lühiajaliselt ning tema kohta eriti tausta ei ole, siis tasub olla ettevaatlikum,“ rõhutas Kuusik.

Haapsalu Uksetehase müügidirektor Ivar Astoki sõnul odavaknate müüjate tulek Eesti ja Skandinaavia turgudele nende tegevust ei mõjuta kuna odavakende tootjad keskenduvad peamiselt plastakende tootmisele. Haapsalu Uksetehas on keskendunud peamiselt puitakende tootmisele. „Puitakende tootmine on palju keerulisem ning seetõttu pole odavtootjate mõju märganud,“ ütles Astok.

Kraavi tõstab esile, et kui pahatahtlik aknafirma kaob turult, jääb klient paraku ilma nii rahast kui ka akendest. Samas on märgata ka mustrit, et tegevust alustatakse uue nime alt puhta lehena.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee